La cooperativa catalana La Fageda també ha hagut de retirar lots dels seus flams de vainilla afectats per l'alerta sanitària per òxid d'etilè. La primera en fer-ho va ser Mars, que va anunciar que alguns dels seus gelats havien resultat contaminats per aquesta substància.

La Fageda també afectada per l'alerta sanitària

L'alerta sanitària llançada per l'Organització Consumidors en Acció alertava a finals de juny comença a escandalitzar el nostre país. Després d'un mes, l'empresa Mars, productora de dolços i xocolates, va fer el primer pas i va anunciar la retirada de diversos lots de gelats com Snickers o M&Ms, que estaven contaminats amb òxid d'etilè, una substància cancerígena a l'additiu estabilitzant E410, també anomenada goma de garrofí o garrofa.

Gelats vitrina / PxFuelImatge d'arxiu de gelats en una vitrina / PxFuel

L'organització, també coneguda com a Facua, va instar la resta d'empreses a ser transparents amb els seus consumidors i a revisar els seus productes per poder alertar de possibles contaminacions. Nestlé va ser la següent en actuar, retirant almenys 50 tipus de gelats.

Quatre lots de flams retirats

I ara, aquesta alerta esquitxa també la catalana La Fageda, que ha retirat quatre lots de flams de vainilla. En concret, s'han retirat els lots amb dates de consum preferent 290721, 060821, 070821 i 110821.

Flams La FagedaFlams La Fageda afectats per l'alerta sanitària de l'òxid d'etilè / Arxiu|Arxivament

Facua ha tingut coneixement d'aquesta retirada en contactar amb els supermercats Lidl per demanar informació sobre els possibles productes afectats de la seva cadena de distribució. Després La Fageda s'ha posat en contacte amb l'associació per informar dels lots afectats que havia procedit a retirar del mercat. Els productes de La Fageda es poden trobar en desenes de grans supermercats i hipermercats d'Espanya.

Òxid d'etilè en productes alimentaris

En un comunicat difós al seu web, La Fageda explica que "el motiu de la retirada es deu a l'alerta alimentària que recentment hem rebut fabricants alimentaris, vinculada a la presència no desitjada d'òxid d'etilè en nivells superiors als legalment permesos, en una sèrie d'additius alimentaris." Prossegueixen assegurant: "Hem constatat que únicament ha resultat afectada una partida de goma garrofí, ingredient que utilitzem als nostres flams."

Imatge d'arxiu|arxivament d'un flam / PxFuelImatge d'arxiu d'un flam / PxFuel

Assenyalen que "les analítiques que hem encarregat a laboratoris externs acreditats han donat negatiu en no detectar la presència d'òxid d'etilè als productes marca La Fageda. També s'han demanat proves i evidències als nostres proveïdors de components o additius susceptibles de contenir-lo".

Nestlé i Mars, primers a publicar llistes

Però informen que "Tot i que no s'ha detectat presència d'òxid d'etilè als nostres productes i com a màxima mesura de precaució", La Fageda ha assenyalat en el seu comunicat que l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha decidit ordenar la retirada de tots aquells aliments que "continguin ingredients que, poc o molt, hagin estat en contacte amb l'òxid d'etilè, encara que no s'hagi detectat la seva presència al producte acabat".

L'òxid d'etilè és, com ha indicat l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició, Aesan, una "substància activa en productes fitosanitaris que no està aprovada a la UE, ni per tant, a Espanya. Es tracta d'una substància classificada com a mutagènica, carcinogènica i tòxica per a la reproducció".

Facua exigeix transparència

Facua fa dies que insta Aesan a publicar la llista de gelats i altres productes alimentaris contaminats. L'associació considera lamentable que fins ara, l'organisme només hagi inclòs al seu web els enllaços als continguts de les pàgines de Mars i Nestlé relatius a l'alerta, sense incloure, de moment, els quatre lots de flams de vainilla La Fageda afectats.

Gelat / PixnioGelat / Pixnio

Als usuaris, l'organització aconsella que revisin els productes de les seves cases per identificar els aliments afectats i no els consumeixin. Recomanen tornar-los a les botigues i que els reemborsin els diners. I a les empreses, continuen exigint transparència.

Per això també adverteixen que nombrosos establiments d'hostaleria i botigues d'alimentació podrien continuar comercialitzant-los si no els van adquirir a través del distribuïdor sinó de forma directa en hipermercats abans de la seva retirada. Per això, insisteix en la necessitat no només que les comunitats autònomes vigilin els protocols de retirada, sinó que existeixi transparència cap als consumidors sobre els productes afectats.