La primera dona presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'ha empassat el gripau del masclisme davant dels seus companys de la UE. En una reunió liderada pel president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, no li van reservar una cadira preferencial i va haver de seure en un sofà com si fos un traductor d'idiomes.

Una situació anòmala que no va mostrar ni ha criticat el president del Consell Europeu, Charles Michel, qui sí tenia una cadira al mateix nivell que Erdogan. Les imatges mostren la incomoditat de Von der Leyen que fins i tot ho expressa amb una onomatopeia.

 

La cap alemanya de la comissió va quedar visiblement irritada al començament de les converses a Ankara amb els seus homòlegs masculins. La reunió es va celebrar ahir dimarts, va durar tres hores i es va prioritzar no obrir el meló del masclisme tot i que una de les qüestions plantejades eren els drets de les dones turques després de la decisió del seu govern de retirar-se de la convenció sobre violència masclista organitzada per diferents països. Posteriorment, Von der Leyen ha traslladat el seu malestar però segons informen fonts internes de la Comissió.

Erdogan Juncker

Trobades anteriors d'Erdogan amb la UE, Juncker a la dreta / Foto: UE

Les eurodiputades ja han expressat el seu malestar. Iratxe García Pérez, del PSOE, ha escrit a twitter: "Primer es retiren de la Convenció d'Istanbul i ara deixen sense seient la presidenta de la Comissió Europea en visita oficial. Vergonyós". Violeta Bulc, antiga comissària de la UE parla de "penós acte diplomàtic". Per la seva banda, a nivell públic, ni Von der Leyen ni Michel s'han pronunciat: "Hem vingut a Turquia per a donar un nou impuls a la nostra relació i, en aquest sentit, vam tenir una interessant primera reunió amb el president Erdogan", va dir la presidenta de la Comissió.

Tot i que sí ha lamentat la retirada de Turquia de la convenció contra la violència de gènere: "Estic profundament preocupada pel fet que es retirin. Es tracta de protegir les dones i els nens davant l'amenaça de violència". En paral·lel, Erdogan no va participar en la declaració. El principal resultat de la reunió va ser que la UE ha acordat prorrogar durant cinc anys, els 6.000 milions d'euros que Brussel·les proporciona en matèria de finançament a canvi d’aturar el moviment de migrants cap a Grècia.