Involuntary celibate (cèlibe involuntari) = incel. Per qui no ho sàpiga, els incels són una mena de subcultura que s'organitza en fòrums virtuals i que es caracteritzen per ajuntar el pitjor de cada casa: són principalment masclistes i misògins, tot i que res els impedeix ser també homòfobs, trànsfobs, racistes i supremacistes blancs. Bàsicament, els hi encanta l'odi i es dediquen a expandir-lo a internet contra les dones i qualsevol minoria. Però les seves accions van més enllà de la capa digital i han arribat a cometre atemptats amb moltes víctimes mortals. Doncs bé, ara els incels han intentat de manera lamentable boicotejar The Last of Us (HBO) — la primera gran sèrie del 2023.

The Last of Us capitol 3
Fotograma del tercer capítol de 'The Last of Us'

Estrenada el passat 16 de gener, el drama és l'adaptació del seu videojoc homònim i explica la història d'un present postapocalíptic amb pandèmia, fongs, zombis i violència. O això és el que voldria molta gent, ja que realment és una sèrie sobre els vincles que creem les persones humanes i els amics que fem pel camí (amb els morts vivents al fons). Amb només tres capítols, ja és tot un èxit i la crítica li dona sovint la nota més alta possible — sobretot al tercer episodi, que ha resultat ser tota una sorpresa. I és que l'últim capítol ens relata una història d'amor entre en Bill i en Frank, amb una narració excel·lent que fa que hi hagi gent que pensa que és el millor episodi de la història de la televisió. Un romanç maquíssim, com a mínim.

Però els incels i altres col·lectius homòfobs no han tardat a queixar-se de The Last of Us: ells volien zombis i no pas un romanç homosexual, tot recuperant el lamentable argument de la inclusió forçada a la indústria audiovisual dels EUA. Així doncs, han engegat l'anomenat review bombing i han començat a deixar males crítiques a tots els llocs web de valoració de sèries. A Metacritic, el primer episodi té una nota 86 sobre 100; el segon, una nota de 87; i el tercer... només un 46. Tot, pels "vots escombraries": notes de 0 per fer baixar la mitjana. Per exemple, a IMBD el percentatge de vots escombraries va passar de l'1,6% en el segon capítol... al 28,4% en el tercer! Els incels s'han organitzat per fer baixar les xifres i han començat a difondre determinats comentaris d'odi que aquí hem decidit no transcriure, per respecte als diferents col·lectius insultats.

'The Last of Us', el videojoc

No és la primera vegada que intenten boicotejar The Last of Us. Com ja hem dit, el producte original és un videojoc i en la seva segona entrega (2019) hi ha una història lèsbica. És un joc molt estimat i molt ben valorat, on la protagonista, Ellie, es fa un petó amb una altra noia i arriba a tenir-hi un romanç (molt ben portat, per cert). Doncs els incels van carregar contra els desenvolupadors i van amenaçar l'actriu que interpreta la protagonista. A hores d'ara, el videojoc manté un 9 sobre 10 en els principals llocs web de valoració — però el comportament dels homòfobs no deixa de ser lamentable.