Tamarro, l’esquiva (Tamarro insperatus). Aquest és el nom que han escollit per una nova espècie de dinosaure carnívor que s'ha localitzat en els Pirineus, segons ha informat Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) en un comunicat. Arran d'un os del peu que van trobar els paleontòlegs Àngel Galobart i Rodrigo Gaete a Isona (Pallars Jussà), han pogut determinar que es tracta d'un troodòntdi, un grup de petits dinosaures emplomallats molt estès per Amèrica del Nord i Àsia, però fins ara desconegut a Europa

"Les anàlisis revelen que aquest animal deuria créixer de forma molt ràpida, similar a com ho fan les aus paleognates actuals, com l’estruç o l’emú. En només un parell d’anys, el Tamarro podria haver assolit la seva mida adulta, aproximadament un metre i mig o dos metres de longitud i uns 20 quilograms de pes", es detalla en el comunicat. Per la seva estatura, es creu que devia ser carronyer o, com a molt, depredador de petits rèptils, mamífers o fins i tot insectes, perquè difícilment podia atacar a altres dinosaures més grans que podien arribar a mesurar entre deu o dotze metres de longitud. 

recreacio tamarro insperatus web / Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)Una recreació de Tamarro insperatus / Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)

El nom 

L’equip de recerca format per personal investigador de l’ICP, el Museu de la Conca Dellà i les universitats d’Edimburg (Escòcia) i Alberta (Canadà) han batejat aquest dinosaure amb el nom de Tamarro insperatus en al·lusió a la criatura fantàstica que, segons el folklore pallarès, habita en aquesta zona i és esquiva i difícil de trobar.

A més, el nom també es refereix a les poques restes de registres fòssils de dinosaures carnívors en l'àrea dels Pirineus, on es van assentar  fa 66 milions d’anys, tot just 200.000 anys abans que s’extingissin a tot el món. "Tamarro insperatus se suma a les poques espècies conegudes de dinosaures carnívors al sud-oest d’Europa", es precisa en el comunicat. 

Aquesta troballa és la primera evidència d'aquest grup en tota Europa i es creu que procediria d'Àsia. Això reforçaria la hipòtesi actual que a finals del Cretaci (fa entre 145 i 66 milions d'anys) es van succeir diverses onades migratòries de dinosaures provinents d’Àsia cap a Europa. "Durant el Mesozoic (fa entre 255 i 66 milions d'anys), la configuració dels continents era molt diferent de l'actual i Europa era un arxipèlag envoltat pel mar de Tetis", indiquen des de l'ICP. 

D'altra banda, a partir de l'anàlisi de les restes òssies, s'ha pogut determinar que Tamarro va morir quan encara no era adult.

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat