El Congrés ha aprovat aquest dimarts una reforma del seu Reglament que modifica la seva pròpia denominació oficial: a partir d’ara, passarà a anomenar-se simplement Congrés, abandonant la forma tradicional de Congrés dels Diputats. La mesura ha tirat endavant amb 177 vots a favor —provinents del PSOE, Sumar, PNB i Compromís— i 171 en contra, principalment del PP i Vox, que han criticat la reforma per considerar-la innecessària i han advertit que el nou redactat serà “equívoc i feixuc”. La reforma, que té com a objectiu adaptar el text a un llenguatge més inclusiu, no afectarà ni la façana de l’edifici, on continuarà figurant la inscripció tradicional perquè forma part d’un bé d'interès cultural, ni tampoc el nom que apareix a la Constitució espanyola, ja que en aquest cas seria necessària una reforma constitucional.
La reforma del Reglament aprovada no es limita a la modificació del nom de la cambra: el canvi central és l’eliminació del masculí genèric tant en la denominació de la institució com en el conjunt del text normatiu. A partir d’ara, expressions com “els diputats” es convertiran en fórmules desdoblades com “els diputats i les diputades”, mentre que s’ha optat per mantenir Congrés com a nom oficial, sense cap afegitó, per evitar una denominació excessivament llarga. Paral·lelament, s’ha modificat l’article 82 per ampliar els supòsits en què els diputats poden utilitzar el vot telemàtic, que ara també serà possible en casos de mort d’un familiar proper o si aquest requereix cures especials. Una de les novetats més polèmiques, però, és la modificació de l’article 98, que preveu la creació d’un Consell Consultiu encarregat de regular el règim d’acreditacions de premsa i de sancionar o retirar l’acreditació a periodistes que incompleixin les normes internes.
El PP ha carregat durament contra la reforma, especialment per la creació del nou règim d’acreditacions periodístiques, que considera un intent del govern espanyol de “vetar preventivament” aquells periodistes no afins a l’executiu. El secretari general dels populars, Miguel Tellado, va acusar dilluns “els guionistes de la Moncloa” de voler “desviar l’atenció” del cas Koldo, justament quan el jutge decidia retirar el passaport a l’expresidenta d’Adif, Isabel Pardo de Vera, i a l’exdirector de Carreteres, Javier Herrero, tots dos exalts càrrecs del ministeri de Transports imputats en aquesta causa. També la portaveu del PP al Congrés, Ester Muñoz, va ironitzar sobre la rellevància de la reforma, descrivint-la com “molt important i molt prioritària” i afirmant amb sarcasme: “No sé com hem pogut trigar tant de temps a canviar el nom de Congrés dels Diputats pel de Congrés”.