No hi ha maduresa democràtica sense participació, ni tampoc un vot segur sense control efectiu. Qualsevol mena d’organització- des d’empreses privades, l’administració pública o institucions vàries – necessita mecanismes capaços de detectar anomalies i de donar resposta a les necessitats de governança. I aquest és el principal objectiu de Vocdoni, la plataforma i protocol de vot digital segur que ha impulsat Aragon Labs AG i que ja ha substituït moltes votacions - i n’ha complementat moltes altres.

vot

El projecte va sorgir el 2017 de la iniciativa d’un grup de programadors i activistes de l’entorn del programari lliure i de les xarxes comunitàries que van veure en les tecnologies descentralitzades l’oportunitat de crear un sistema de votació llavors inexistent. “Aconseguim transparència i resistència a la censura, perquè descentralitzar permet que, a part de nosaltres, altres persones i entitats puguin desplegar i operar components de la infraestructura de votació”, explica Ferran Reyes, portaveu de Vocdoni i Communication Lead del projecte. Més transparència i més resiliència, capacitat per superar atacs extrems.

La nova plataforma ja està disponible per a qualsevol organització que requereixi de solucions de vot digital i ho estarà de forma gratuïta fins el 15 d’octubre de 2021, facilitant-ne l’accés. Després d’això, es podrà triar entre un pla també gratuït o un de pagament més avançat que possibiliti un major nombre de funcionalitats. I és que Vocdoni incorporarà progressivament noves funcions, com la gestió de pagaments o de membres per convertir-se en una suite completa de gestió d’entitats accessible mitjançant una interfície moderna.

Tecnologia blockchain per registrar usuaris

“La tecnologia blockchain permet emmagatzemar informació de manera inalterable i ordenada cronològicament”, comenta Reyes, qui també diu que alguns pensen que aquesta innovació serà tant o més revolucionària que Internet. En aquesta plataforma la tecnologia de cadena de blocs es fa servir per construir l'urna. Aquesta és pública de manera que, segons el portaveu de Vocdoni, "el registre de vots és totalment transparent i, per tant, qualsevol persona, des de qualsevol lloc, pot comprovar que el recompte s'ha fet correctament". A més a més, com que tot el codi font és obert, els processos de votació a Vocdoni són universalment verificables.

tecnologia

Els sistemes de programari esdevenen tan complexes que és impossible garantir-ne la seva fiabilitat de manera absoluta, tot i que s'està arribant a molts bons resultats. Cal fer un anàlisi de costos-beneficis profund. “La seguretat total és una il·lusió que s’aconsegueix quan s’accepta un grau de risc acceptable i, en la societat actual, aquest és el de la votació en urna física que compta amb un grau de fiabilitat alt (acceptable) en la majoria de països occidentals, explica Ferran Reyes. No es pot dir el mateix del vot pel correu, per exemple, “on països com l’Estat Espanyol han vulnerat recurrentment les condicions per considerar-lo fiable”.

Qualsevol votació sense límits

Actualment, amb Vocdoni és possible processar vora 30.000 vots per minut, una capacitat suficient per cobrir les necessitats de governança de qualsevol organització del món. Fins i tot, de molts procesos electorals organitzats per les administracions públiques. Es podria haver organitzat, per exemple, un referèndum com el de l’1-O amb aquesta plataforma? Per Reyes, sí, tot i que “durant aquella jornada hi va haver altres aspectes que no depenen de la tecnologia de vot, com el marc legal, l’accés al cens o el sistema d’identificació dels votants”. I afegeix: “estem convençuts que hagués sigut més verificable, no s'haguessin perdut tants vots, i la gent no hagués estat tan exposada a la violència policial".

Reyes: "El registre de vots és totalment transparent"

A curt termini, Vocdoni vol democratitzar al màxim el vot digital segur perquè qualsevol organització pugui organitzar eleccions, consultes o assemblees generals; a mig termini, oferir eines que serveixin per coordinar organitzacions més enllà del vot, com cobrir la comunicació, la recaptació o el cobrament de quotes; i a llarg termini, la plataforma té la intenció d’executar projectes “que requereixin un camí més llarg com assegurar el vot en votacions estatals, començant per proves pilot, en casos d’ús com el vot a l’estranger”.

1-O

A les persones que encara no confien en fer aquesta mena de gestions de manera digital, Vocdoni els diria que s’està treballant molt perquè hi puguin confiar. “Hem de ser més inclusius i oberts perquè no ens podem permetre excloure ningú de l’exercici del dret a vot, ni volem ni podem exigir confiança cega en la tecnologia”, diu Ferran Reyes. A les seves esquenes ja tenen l’organització de tres assemblees generals i unes eleccions d’Òmnium Cultural (amb un cens de 185.000 persones) o el vot de dues assemblees generals del Centre Excursionista de Catalunya (amb 4.500), a més del reconeixement de la Cambra de Comerç de Barcelona i de la Generalitat. “Esperem que ben aviat puguem sumar totes les administracions públiques de Catalunya a la llista”, conclou Reyes.