Abans de l'esclat de la covid-19, Espanya ja era el tercer país amb més taxa de risc de pobresa i exclusió social infantil de la Unió Europea (UE), amb 2,6 milions de nens en aquestes circumstàncies, el 30,3%. En l'actual situació de transició postpandèmica, les xifres han augmentat a conseqüència de la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia, segons els informes de les entitats socials d'atenció a la infància.

Una de les conseqüències ha estat l'augment de la bretxa educativa. Es tracta d'un fenomen que afecta desproporcionadament els nens i nenes de famílies migrants i de pocs recursos, els nens i nenes que viuen en zones rurals o mal comunicades i en llars monoparentals, i els nens i nenes amb discapacitats o necessitats educatives especials. Per si no fos prou, també han aparegut nous problemes de salut física i mental. I és que les circumstàncies del confinament i els estralls de la crisi tenen un efecte directe en el deteriorament del seu estat físic i mental. 

Doncs bé, mai abans tantes famílies no s'havien empobrit tan de pressa. I és que al final del segon trimestre del 2020 hi havia més de 400.000 llars amb nens, nenes o adolescents amb tots els seus membres sense feina. Certament, la pèrdua de llocs de treball ha perjudicat especialment les famílies amb menys formació acadèmica, en una situació laboral incerta i amb feines que requerien un baix nivell d'estudis.

Abans de l'esclat de la covid-19, Espanya ja era el tercer país amb més taxa de risc de pobresa i exclusió social infantil de la Unió Europea

niñoFundacionLaCaixa
Una mare fa un petó al seu fill/ Fundació "la Caixa"

En aquest context, la Fundació "la Caixa", a través del seu programa CaixaProinfància, treballa per trencar el cercle de la pobresa que es transmet de pares a fills i oferir a infants, joves i famílies oportunitats de futur. Però com ho fa? Doncs a partir de quatre línies d'acció. En primer lloc, se centren a afavorir el desenvolupament de les competències d'infants, adolescents i les famílies perquè puguin integrar-se millor a la societat i tinguin més autonomia. En segon lloc, s'esforcen fomentar el desenvolupament social i educatiu d'infants i adolescents en el seu context familiar, escolar i social. En tercer lloc, implementen un model d'acció social i educativa integral que millori les oportunitats de desenvolupament social i educatiu de la infància i les famílies. En quart lloc, contribueixen a sensibilitzar i mobilitzar la societat en l'erradicació de la pobresa infantil. 

El programa CaixaProinfància té l'objectiu de trencar el cercle de la pobresa que es transmet de pares a fills i oferir als infants oportunitats de futur

Més enllà d'aquestes quatre línies d'acció, la Fundació "la Caixa" vetlla per la formació dels infants a través del reforç educatiu, de l'equipament escolar, dels centres oberts, dels campaments i activitats d'estiu i dels tallers educatius familiars. I en l'àmbit de la salut, fomenten una bona alimentació, una bona higiene infantil i la cura dels estudiants que necessiten ulleres, audiòfons i suport psicològic. 

joven Fundacion La Caixa
Un jove i la seva mare són atesos per una especialista/ Fundació "la Caixa"

Per poder abordar tots aquests reptes, el programa CaixaProinfància compta amb la col·laboració de més de 400 entitats socials d'arreu d'Espanya que treballen en xarxa i que s'encarreguen d'atendre directament les famílies, prioritzar les ajudes i fer un seguiment de cada cas. I està adreçat a famílies amb menors entre 0 i 18 anys en situació de pobresa i exclusió social.

CaixaProinfància compta amb la col·laboració de més de 400 entitats socials d'arreu d'Espanya

El programa CaixaProinfància ja ha pogut atendre més de 330.000 menors. Tanmateix, tot i que són xifres esperançadores, encara resta molta feina per fer. I és que, actualment, a Espanya, 1 de cada 3 nens i nenes viu en risc d'exclusió social. Aquesta situació de risc social s'ha accentuat a causa de la crisi sociosanitària i econòmica de la covid-19, que no tan sols es tradueix en una manca de recursos econòmics, sinó en la dificultat per accedir en igualtat de condicions al dret universal de l’educació.

CaixaProinfància, al costat de les persones

Més enllà de totes aquelles accions destinades a nens i nenes, CaixaProinfància també té cura de persones que travessen moments difícils i que viuen en situació de pobresa o exclusió social. I com ho fa? Doncs estant al costat de les persones quan més ho necessiten. Des de la Fundació "la Caixa" s'esforcen cada dia per compartir la realitat dels més desfavorits i ajudar-los a aconseguir una vida digna i justa.

Una altra eina d'ajuda és la convocatòria d'ajuts per lluitar contra la pobresa i l'exclusió social. Aquest recurs serveix per impulsar projectes que fomentin la promoció i el desenvolupament integral de persones en situació de pobresa i vulnerabilitat.

L'Ángel, un jove que va perdre la mare i a la germana, explica el seu cas de com el programa l'ha ajudat a tirar endavant 

Vídeo sobre el cas de l'Ángel, un jove que ha rebut l'ajuda de la Fundació "la Caixa"/ Fundació "la Caixa"