El vertigen i els trastorns de l'equilibri són consultes freqüents per als otorrinolaringòlegs. Segons la Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia el 80% de la població ha patit algun episodi de vertigen a la seva vida. Afecta a homes i dones per igual, es pot donar a qualsevol edat encara que la incidència és més significativa en les persones grans.

El Dr. Eusebi Matiñó, cap clínic del Servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya, és especialista en el diagnòstic i tractament del vertigen ens dona les claus d'aquesta molesta malaltia.

El vertigen és la percepció de moviment de l'entorn que ens envolta o d'un mateix. Cal diferenciar-lo de l'acrofòbia o vertigen d'altura, del mareig (sensació de buit al cap i malestar), del desequilibri (dificultat en el manteniment de la posició o durant la marxa) o de la cinetosi (trastorn produït per acceleracions i desacceleracions continuades).

La malaltia es produeix com a conseqüència d'un error o malaltia en el sistema vestibular de l'oïda interna. L'alteració del reflex vestíbul-ocular genera una alteració en el moviment dels ulls que es diu nistagme i evita la correcta fixació de la mirada en l'entorn. És el nistagme el responsable que el pacient amb vertigen percebi que ell o el seu entorn es mou. L'alteració del reflex vestíbul-espinal facilitarà la caiguda.

El vertigen és la percepció de moviment de l'entorn que ens envolta o d'un mateix

El manteniment de l'equilibri és un sistema complex d'actes reflexos que tenen la finalitat de permetre mantenir la posició erecta i evitar la caiguda. Està format per tres sistemes: el sistema vestibular de l'oïda interna, el sistema visual i el sistema propioceptiu (sensibilitat de tendons i lligaments de diferents grups musculars).

Els tres sistemes estableixen connexions amb el sistema nerviós central i amb el cerebel que integren i processen tota la informació rebuda pels tres sistemes. Això comporta que el nostre sistema nerviós conegui, a tota hora, la nostra posició en l'entorn i amb això es mantingui l'equilibri i s'eviti la caiguda durant les activitats de la vida diària.

El sistema vestibular, situat a l'oïda intern està format, per 3 canals semicirculars, l'utricle i el sàcul. Els canals semicirculars detecten les acceleracions i desacceleracions angulars (girs sobre si mateix i rotacions del cap). L'utricle i el sàcul, en els quals hi ha unes membranes especialitzades que es coneixen com a màcules, detecten les acceleracions i desacceleracions lineals (per exemple, l'acceleració i la frenada viatjant en un vehicle o en un ascensor). En les màcules n'hi ha uns micro cristalls càlcics anomenats otòlits o otocònies.

El sistema vestibular genera, després de detectar els diferents moviments cefàlics i corporals, l'activació de diferents grups musculars que ens permeten mantenir la mirada fixa en l'entorn (reflex vestíbul ocular) i mantenir la posició erecta, evitant la caiguda (reflex vestíbul espinal).

 

medicostrabajando
Metges treballant/ Pexels

Causes de vertigen

El vertigen no és per si mateix cap malaltia; es tracta d'un símptoma que pot tenir diferents causes. Pot ser perifèric, quan la lesió està localitzada a l'oïda interna; o central, per lesió al cerebel o en el sistema nerviós.

Vertigen posicional paroxístic benigne (vppb)


És la causa més comuna de vertigen perifèric. El pacient nota vertigen rotatori, que tot dona|fa voltes, quan s'ajeu o es gira al llit o en aixecar el cap.

Està produït per otòlits que s'han desprès de l'utricle cap a dins dels canals semicirculars. El moviment dels otòlits pel seu interior provoca el vertigen rotatori i, habitualment, el moviment de cap que desencadena el vertigen sol ser sempre el mateix, ja que és el que està orientat en el mateix pla que el canal semicircular afecte.

El tractament consisteix a produir moviments cefàlics que, ajudant-se de la gravetat, permetin treure els otòlits del canal semicircular i tornar-los a l'utricle. El tipus de moviment que s'haurà de realitzar serà diferent segons quin sigui el canal semicircular afecte. Aquestes maniobres de reposició són efectives i curatives en més del 90% dels casos.

El vertigen no és per si mateix cap malaltia; es tracta d'un símptoma que pot tenir diferents causes

Neuritis vestibular

Consisteix en una inflamació del nervi vestibular que surt de l'oïda|orella interna fins al sistema nerviós central, que comporta el cessament de la funció del nervi fet malbé. El pacient pateix una crisi de vertigen rotatori que s'allarga durant diverses hores o diversos dies, i que se segueix de desequilibri que pot durar diverses setmanes.

Malaltia de Menière

És una malaltia de l'oïda interna en la qual es produeixen, al llarg dels anys, crisis recurrents de vertigen rotatori que s'acompanyen, durant les crisis, de pèrdua de l'audició i acúfens (sorolls), que es recuperen totalment o parcialment després de la crisi.

La repetició de les crisis comporta una progressiva pèrdua auditiva que, amb el temps, pot arribar a ser completa. Els tractaments intratimpánicos han permès millorar significativament la qualitat de vida dels pacients amb malaltia de Menière i crisi de vertigen invalidant.

Altres causes de vertigen perifèric per trastorn de l'oïda interna són la labirintitis (infecció d'oïda interna) i el neurinoma de l'acústic (tumor benigne del nervi vestibular).

Vertigen central

Dins dels trastorns del sistema nerviós central, els que més comunament generen vertigen són el vertigen associat a la migranya o migranya vestibular i la patologia d'origen vascular.
 

vertigoPexels
Una dona atén un home que es troba malament/ Pexels

Diagnòstic del pacient amb vertigen

Per establir el diagnòstic de la causa del vertigen és fonamental un interrogatori precís entre el metge i el pacient, seguida d'una exploració clínica vestibular.

Altres proves complementàries per al diagnòstic són la videonistagmografia i l'estudi mitjançant l'impuls cefàlic (vídeo head impulsi test o vHIT). Ambdues proves es basen en l'estudi del reflex vestíbul-ocular i dels moviments dels ulls. En la videonistagmografia s'estudia la presència de nistagme espontani i provocat per canvis posturals o per canvis de temperatura en l'oïda a través d'aire calent i aire fred.

En l'impuls cefàlic o vHIT (vídeo head vaig imposar test) s'estudia com es mou l'ull davant d'un moviment sobtat del cap produït pel metge.

Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari líder a Espanya i, juntament amb la seva matriu Fresenius-Helios, també a Europa. Compta amb més de 40.000 professionals en més de 125 centres sanitaris, entre els quals es troben 50 hospitals que ofereixen prop de 7.000 llits hospitalaris.
 

Hospital Quirónsalud Barcelona 1Hospital Quironsalud de Barcelona/ Quirónsalud

Quirónsalud disposa de la tecnologia més avançada i d'un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, Centre Mèdic Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policlínica de Gipuzkoa, Hospital Universitari General de Catalunya, Hospital Quirónsalud Sagrado Corazón, etc.

Quirónsalud és el grup hospitalari líder a Espanya i, juntament amb la seva matriu Fresenius-Helios, també a Europa

Quirónsalud treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals són universitaris) i la investigació medicocientífica (compta amb l'Institut d'Investigació Sanitària de la FJD, acreditat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació).

Així mateix, el seu servei assistencial és organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant multitud de projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una tasca capdavantera, sent pioners en diferents especialitats com a oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre d'altres.

 

Imatge principal: Una escala que provoca sensació de vertigen/ Pexels