“Tenim una segona oportunitat per fer que les coses siguin millors” raona Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, conscient de que la recuperació econòmica després de la crisi del 2008, “no va tenir en compte aquests elements de sostenibilitat, biodiversitat i canvi climàtic”. I és que, malgrat la imatge de que el confinament fa que la natura recuperi el terreny malmès per la mà de l’home i l’ús abusiu dels recursos, “la crisi climàtica no ha desaparegut i encara pot empitjorar amb la crisi econòmica”. Per tant, s’ha d’avançar en l’equilibri de l’activitat humana i el planeta. Subirà voldria que amb el retorn a la normalitat conservéssim alguns elements positius de l’últim mes i mig: millor qualitat de l’aire, major presència d’ocells i un cert silenci.

Com s’articula aquesta possible millora en el comportament ciutadà? “Mirem que els nostres hàbits siguin més sostenibles”, tant en mobilitat, amb major ús de la bicicleta i el transport públic, com en la producció responsable i en el consum. La Generalitat fa una aposta pel “green recovery”, o recuperació verda, un pas més enllà del “green deal” europeu amb què el vell continent vol ser tractor en la lluita mundial contra el canvi climàtic.

El departament de Territori i Sostenibilitat ha patit dues emergències seguides: Els efectes devastadors del temporal Glòria i la pandèmia de la Covid_19. La paralització de tota activitat econòmica no essencial ha endarrerit o aturat unes cinc-centes obres destinades a refer-nos de l’huracà, tot i que s’han pogut dur a terme les més urgents.

Marta Subirà, que té al seu càrrec la gestió de l’aigua i el tractament de residus, entre altres competències, es felicita perquè els pressupostos de la Generalitat aprovats el passat divendres aportaran més recursos, procedents entre altres d’un nou impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles privats. Amb això es podran dur a terme polítiques actives de canvi climàtic, tant en la mitigació com en l’adaptació, i també per la millora del transport públic.

Li preocupa que la primavera , que suposa un despertar de la natura, agafa fora de circulació a les entitats del tercer sector ambiental que fan activitats d’educació ambiental amb escoles, famílies, etcètera. Per això, “des del primer moment de la declaració d’alerta hem obert una línia d’ajuts per compensar aquesta aturada”.

Una alerta final: “Totes aquestes crisis: la climàtica, la de pèrdua de biodiversitat, la de recursos naturals i la sanitària estan estretament relacionades”.

 La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.