Marcel Mauri, vicepresident i aparador públic d’Òmnium Cultural per l’empresonament del president Jordi Cuixart, denuncia la repressió que exerceix l’Estat espanyol: “La repressió no ha marxat, això vol dir que hi ha una fallida democràtica a l’Estat espanyol, a la qual ara s’afegeix una fallida social i econòmica, per tant està en una fallida múltiple”. Per això reclama poder disposar del màxim d’eines i recursos per decidir el futur de Catalunya, l qual cosa contrasta amb una decisió ben recent en plena pandèmia: “És inadmissible i una vergonya que l’Estat estigui licitant una compra de tancs per 2.100 milions d’euros”.

Mauri és conscient que la lluita contra el coronavirus ha aparcat mediàticament i política seguir endavant amb el mandat de l’1-O. “El Govern espanyol menysté l’Òmnium, que és la principal entitat de l’Estat espanyol amb 183.000 socis. Però sí que haurien de fer cas a Amnistia Internacional, al Consell d’Europa, quan els hi diuen d’alliberar als presos polítics”. La repressió no s’atura, amb més de mil persones patint persecució. A Òmnium mateix li han rebutjat els recursos contra una multa que no han pogut pagar i per la qual se’ls ha embargat per valor de mig milió d’euros. “L’Estat espanyol -apunta el vicepresident de l’entitat- posa la bandera i el nacionalisme espanyol per davant dels drets de la ciutadania. Per això des d’Òmnium continuem defensant l’amnistia per posar el comptador a zero”.

Aquestes setmanes de confinament han estat actives des de l’Òmnium, que té com a lema” la força d’un país és la seva gent”. “Hem potenciat la vessant de cooperació amb altres entitats per trobar projectes comuns que ens permetin afrontar aquesta situació tan dura del confinament i de les conseqüències que aquest està tenint”. “Tenim una societat civil amb una gran capacitat de resiliència, d’ajuda mútua, de crear xarxa, que permet superar situacions de molta dificultat. Ara estem veient aquest compromís d’empoderament ciutadà”.

Preguntat sobre si tem un esclat social quan acabi aquest drama, Marcel Mauri respon que “políticament Catalunya no és un país dividit, però socialment, ja des d’abans de la pandèmia, una de cada quatre persones vivia en el llindar de la pobresa. Clar, ara aquestes xifres augmenten d’una forma exponencial, 700.000 persones a Catalunya han sofert un ERTO i moltes d’elles tres mesos després encara no han rebut ni un mínim subsidi... Això segur que tindrà una traducció política perquè s’ha de tenir en compte a aquestes persones excloses. És moment de tornar a posar les persones vulnerables en el centre d’atenció de l’activitat política”.

La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.