Joan Franquesa, president de SCE (Sant Cugat Empresarial), veu la crisi del coronavirus amb una barreja d’esperança i de pessimisme. Com a bon coneixedor del teixit empresarial tant del Vallès Occidental com de tota Catalunya, considera que ens encaminem cap a una situació de “catàstrofe”. Al mateix temps, però, sosté que aquesta pandèmia duu associades una sèrie d’oportunitats: “Aquesta crisi comportarà que moltes activitats accelerin processos de transformació”.

En aquest sentit, Franquesa apunta que el teletreball no és només fruït d’una necessitat puntual, sinó que “ha vingut per quedar-se”. A més a més, també està convençut que la Covid-19 donarà lloc a “un altre tipus de globalització” que alterarà les nostres prioritats: “Hem de reindustrialitzar part del territori. Fins ara s’han deslocalitzat massa processos industrials. Hem de crear un ecosistema on el proveïdor sigui a prop del consumidor”.

En sintonia amb els Premis Talent, la iniciativa de la Welcome Talent Society que realitza aquest seguit d’entrevistes a personalitats de diferents sectors, Franquesa comparteix que el “talent” és un dels elements que s’ha d’imposar per sortir d’aquesta crisi. Tanmateix, alerta d’un seguit de factors que poden fer més feixuga la recuperació. Primer, una economia que mira cap a l’exterior: “El sector de l’exportació és molt important en l’economia catalana i amb una crisi global com aquesta es veurà molt afectat”. Segon, el paper del sector turístic: “Som un país receptor de turisme, així que tota la indústria vinculada a l’oci i la restauració es veurà afectada”. Tercer, pel tipus de teixit empresarial: “Estem en un país majoritàriament de pimes i aquesta situació pot comportar que aquest ecosistema faci fallida”. Per tots aquest factors, Franquesa conclou: “La recuperació serà complicada, diferent i lenta”.

La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.