“Si la cultura és la ventafocs dels pressupostos, la dansa és la la ventafocs de la cultura”. Així de contundent és Georgina Rigola, a la vegada directora del Barcelona Dance Center, centre d’alt rendiment en dansa, directora del BCN City Ballet i fundadora i organitzadora del Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona.  Un sector, la dansa, que ha quedat molt tocat aquests dies de confinament.

“La dansa no està millor ara que als anys 80” resumeix Rigola, “fins llavors hi havia una companyia com la del Gran Teatre del Liceu amb temporada permanent, cosa que no hi ha ara a Catalunya”. És crítica amb la posició que les administracions han anat assumint amb la dansa. “En un determinat moment es va optar per la dansa contemporània, i van proliferar molts grups i companyies”, que segons Rigola són avui encara els que decideixen el rumb del sector. També és crítica amb les subvencions, que són poc justes i que prefereixen afavorir grups petits o individuals abans d’afavorir la creació de companyies fixes. “Igualment amb la dansa clàssica, que és la base, i que ha estat menyspreada de forma sistemàtica per part d’alguns sectors”.

Tanmateix, Rigola es mostra esperançada de reprendre les classes ben aviat. “Tenim alumnes internacionals que han vingut per fer un stage d’alt nivell al centre, d’un a tres mesos, i van arribar just uns dies abans del confinament” alerta. Per això han obert un crowfunding que els permeti quedar-se un temps més i aprofitar les classes, molt important per ballarins que provenen de Llatinoamèrica i a qui se’ls ha desfet el somni per la pandèmia.

Finalment creu que “el sector de la dansa se’n sortirà, perquè sempre hem viscut al costat de la precarietat, i no és nou”. Així doncs, creu que el Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona es podrà tornar a fer la propera temporada, i que els teatres obriran de nou amb les produccions que ara mateix els han cancel·lat.

La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.