Són molts els que coneixen el llegat de Gabriele D'Annunzio i pocs els que no voldran fer-ho a partir d'ara. Figura clau de la literatura i la política italiana de principis del segle XX, el poeta que va inventar el feixisme arriba a la gran pantalla amb El poeta i l'espia, que s'estrena als cinemes aquest dimecres 16 de juny.

El teló de fons és la Itàlia feixista dels anys 30, lloc on Sergio Castellitto (protagonista de El último veranoDeliciosa Martha o No te muevas) donarà vida a l'icònic autor italià. La pel·lícula ja va tenir la seva premiere internacional el passat mes d'abril durant el BCN Film Festival i allà va obtenir el Premi Festival Castell de Peralada a la Millor Música, que va ser per a Michele Braga. De fet, és l'opera prima de Gianluca Jodice, el seu director, qui anteriorment havia dirigit Cercando La Grande Bellesa - documental al voltant de la guardonada pel·lícula de Paolo Sorrentino -, un fragment de Nàpols 24 i el curtmetratge Ritratto di bambino. L'estrena de la pel·lícula a Itàlia va ser un èxit: només en el seu primer cap de setmana a cartellera es va alçar amb el lloc número 1 de la taquilla.

Però què veuren en els 106 minuts que dura el film? Viatgem fins a l'any 1936. Giovanni Comini acaba de ser ascendit al càrrec de Federal, el més jove a Itàlia. És traslladat a Roma per completar una delicada missió: ha de vigilar Gabriele D'Annunzio i assegurar-se que no tingui cap tipus de problema. El motiu és el següent: D'Annunzio, un poeta reconegut a nivell nacional, està cada vegada més inquiet i Benito Mussolini tem que pugui perjudicar l'aliança amb l'Alemanya nazi.

La inspiració de Mussolini

Qui és Gabriele D'Annunzio i quin vincle té amb el feixisme? Nascut el 1863, va ser un novel·lista, poeta, dramaturg, periodista, militar i polític italià. Se'l va etiquetar amb el sobrenom de  «il Vate» i va ser un dels escriptors més reputats a Itàlia a començaments del segle XX. Algunes de les seves idees i estètiques van ser influència directa en el feixisme i el seu estil va servir d'inspiració al dictador italià. D'Annunzio va estar fortament influït pel pensament de Friedrich Nietzche, tant en el terreny literari com en el polític, i entre les seves novel·les es troba El Inocente, que va ser adaptada per a la gran pantalla per Luchino Visconti.

Després de la seva participació en la Primera Guerra Mundial, D'Annunzio es va convertir en heroi de guerra i va entrar en la vida política, arribant a ser el regidor d'Itàlia a Carnaro, a Fiume. Malgrat ser una gran influència per a Mussolini, no va estar directament implicat en els governs feixistes italians i va passar els últims anys de la seva vida escrivint. Entre els seus treballs  artístics es troba el guió del pèplum de 1914 Cabiria i les novel·les El placer (1889), El triunfo de la muerte (1894) i Las vírgenes de las rocas (1896).