Diuen que la Terra Alta és la zona vinícola més remota de Catalunya, però que precisament aquest és el seu encant més particular: qui en descobreix els vins, els paisatges i les persones, no l'oblida. Ubicada al sud del Principat, a la zona fronterera amb Aragó i el País Valencià, aquesta Denominació d'Origen reconeguda públicament des de l'any 1982 té uns orígens vitivinícoles que es remunten a fer gairebé mil anys, quan els cavallers i els monjos de l'Ordre del Temple, a través dels Costums d'Orta o dels Costums de Miravet, van començar a deixar constància del conreu de la vinya. En l'actualitat, la regió considerada el regne de la Garnatxa Blanca està formada per una seixantena de cellers adscrits a la Denominació d'Origen Terra Alta, que engloba un cultiu d'unes 6.000 has de vinya compreses en dotze municipis de la comarca.

DO_Terra Alta_1

L'espectacularitat dels paisatges de la Terra Alta (DO Terra Alta)

El paisatge que va inspirar a Picasso

El valor paisatgístic de la Terra Alta és únic, motiu pel qual fa pocs anys la UNESCO va reconèixer la zona com a Reserva de la Biosfera. D'una banda, les serres calcàries dels Ports, la serra de Pàndols i la serra de Cavalls; de l'altra, el pla i l'altiplà de la comarca, on horitzons eterns de vinya i olivera, amb terrasses i bancals, doten de color un paisatge típicament mediterrani capaç de fer les delícies de qualsevol pintor impressionista. No vas ser l'impressionisme, però, sinó el cubisme l'estil artístic que, segons els estudiosos de l'art, va gestar-se a la Terra Alta al voltant dels anys vint del sXX: un jove Pablo Picasso va fer una llarga estada a Horta de Sant Joan, on la morfologia de la serra dels Ports va inspirar les figures cúbiques i geomètriques que dotarien de personalitat per sempre més la seva obra.

Posant-nos més prosaics i menys poètics, les vinyes d'aquesta DO —la més meridional de totes denominacions catalanes— integren un paisatge mediterrani serpentejat per petits rius que s'obren pas entre escarpades muntanyes de roca, boscos d'alzina i pi blanc i cultius típics de les vores del "Mare Nostrum" com l'ametller o l'olivera.

3840px Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan, un dels pobles més monumentals de Catalunya. 

El quilòmetre zero de la Garnatxa Blanca

És possible que en una de les comarques més petites i oblidades de Catalunya existeixi el 33% del conreu mundial de Garnatxa Blanca? No només és possible, sinó que a més aquest conreu és d'una qualitat altíssima, elogiada per sommeliers, crítics i un públic que des de fa dècades sap valorar la riquesa vinícola d'aquesta varietat autòctona, un tipus de raïm que a la Terra Alta, més que una varietat, és part del patrimoni geogràfic i cultural de la zona: la importància de la Garnatxa i una cultura específica d’entendre la seva elaboració fan d’aquests vins els que millor expressen el terrer i la cultura de la DO Terra Alta. A més, si la Garnatxa Blanca és més que una varietat és, principalment, perquè és la varietat que millor s’adapta al clima regional (Mediterrani sec), assolint tota la seva esplendor en aromes, caràcter, personalitat i matisos. A part, a la zona també hi predominen la Garnatxa Negra, la Garnatxa Peluda, el Macabeu, la Parellada i la Morenillo, una varietat de raïm negre d'una personalitat singularíssima.

DO_Terra Alta_garnatxa 1

Els vins de la Terra Alta transmeten la personalitat del terreny calcari en el qual han nascut, ja que la força i el caràcter d'herència mil·lenària són un dels trets més característics, tant dels blancs com dels negres i, també, dels vins dolços. Si els blancs són vins de color pàl·lid, aroma fresca i un pas en boca ampli i equilibrat, els vins negres destaquen pel seu caràcter mediterrani, amb elevada intensitat colorant i predomini de les aromes de fruita.

DOTA garnatxa blanca

La Garnatxa Blanca, patrimoni vinícola de la Terra Alta (DO Terra Alta)

Les rutes del vi: molt més que vi

La Ruta del Vi de la Terra Alta és una invitació a descobrir no només el vi d'aquesta zona tan particular, sinó també tot allò que s'amaga rere la seva elaboració: els seus paisatges, les seves vinyes, els seus cellers i les persones que dia rere dia treballen per fer que el distintiu "Terra Alta" sigui sinònim de prestigi mundial. La Fira de l'oli nou i el vi novell de Bot, la Fira del vi de Batea o la Mostra de vins DO Terra Alta de Gandesa són tres de les dates assenyalades al calendari, però durant tot l'any són diverses les activitats i propostes d'enoturisme amb les quals gaudir de la Terra Alta i descobrir, per exemple, per què alguns dels cellers més particulars de la zona com  l'històric Celler Cooperatiu de Gandesa o la Cooperativa de Pinell de Brai són considerats una "Catedral del Vi".

Finca EL Mas D Edetària_Terra Alta

Una imatge de la Finca El Mas, del celler Edetària, un dels cellers més importants de Gandesa. (DO Terra Alta)

Descobrir els paisatges del vi amb bicicleta és la proposta que agrupa la passió per la Garnatxa Blanca i, al seu temps, el descobriment de la Via Verda, una ruta que ressegueix l'antiga via del ferrocarril i que travessa gran part la comarca. Aquesta activitat ha estat creada amb la finalitat d’oferir el millor de la Terra Alta, ja que uneix paisatge, gastronomia, Via Verda, cicloturisme i enoturisme. Quin és el recorregut? Sortida des de Gandesa, seguint pel camí rural de les Guardioles fins a Bot. A Bot, enllacem amb la Via Verda de la Terra Alta fins a la Fontcalda. El recorregut té 16 quilometres amb una dificultat baixa i amb vistes a les muntanyes del Parc Natural dels Ports, Santa Bàrbara, Agulla de Bot, la Plana i Migdia, el cim de Puig Cavaller i als diferents tipus de cultius típics de la Terra Alta, com són les vinyes, els ametllers o els olivers. Durant el tram de la Via Verda, gaudireu de l’espectacular recorregut per túnels, l’antiga estació de ferrocarril de Prat de Comte, ponts i el riu Canaletes com a acompanyant fins arribar a La Fontcalda, lloc que destaca per la seva singular bellesa; aprofitarem per passejar, gaudir i relaxar-nos una estona per aquests paratges.

via verda bot m cebolla   j revilla cc terra alta

Si el que es vol és fusionar la passió pel vi amb la de l'oli, però, la Ruta de l'Oli Terra Alta és una opció molt interessant, ja que es tracta d'una ruta que voreja camps d’oliveres i permet submergir-se en la tradició agrícola de la comarca. El recorregut és circular, per tant es pot iniciar en qualsevol dels pobles per on transcorre: Arnes (on hi ha un molí de l’oli convertit recentment en punt d’informació turística), Horta de Sant Joan (on es pot visitar la monumental olivera El Parot), Bot, Caseres, Batea, la Pobla de Massaluca, Riba-roja, la Fatarella, Vilalba, Corbera i Gandesa (on es pot visitar l’espai del vi i de l’oli). Pinell de Brai (on sobresurt el celler cooperatiu modernista de Cèsar Martinell a l’interior del qual s’hi troba un antic molí) és l’última parada abans de passar per Prat de Comte i tancar la ruta circular.

 

Amb el suport de:

logos gene