Lleida és un referent a Catalunya del turisme d’interior i de muntanya. La diversitat i la qualitat dels seus recursos li permeten ser competitiva en diversos àmbits com el turisme de neu, rural, ecològic, patrimonial i cultural, turisme actiu i d’aventura i senderisme. Unes formes de gaudir del territori que actualment estan més a l'alça que mai.

Activitats com el turisme de natura i el senderisme són una pràctica social i esportiva en constant creixement al món, cada cop més arrelada entre tota classe de col·lectius; ja siguin urbans preocupats pel sedentarisme i l’estrès, ambientalistes interessats a descobrir i preservar els valors de la muntanya, esportistes que busquen escenaris genuïns, famílies, etc.

I és precisament per seguir ampliant i millorant els recursos que ja ofereix el territori, que la Diputació de Lleida ha posat en marxa el projecte "Camins tradicionals dels Pirineus". Una operació que -amb feina col·laborativa entre totes les institucions del territori- té com a objectiu principal garantir recursos estables per al manteniment de camins, aconseguir la protecció dels camins públics i dels que tenen valors històrics i culturals.

El projecte té com a finalitat participar en el desenvolupament econòmic del territori i reforçar el dinamisme empresarial potenciant l’activitat turística

rutas andar - unsplash

Creació i millora dels camins tradicionals

“Camins tradicionals dels Pirineus” impulsarà la creació d'una xarxa de camins tradicionals vertebradora de més de 800kms, que connecti les comarques de l’Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça, la Noguera i el Solsonès juntament amb la Vall d’Aran. Així com farà obres de restauració/adequació i/o valorització d’infraestructures relacionades amb els camins principals. En concret, la Diputació invertirà més d’1 milió d’euros en desbrossar, obrir pas, adequar el ferm o senyalitzar trams de connexions entre comarques. 

El total de municipis afectats per la nostra operació és de 111 municipis, gairebé un 12% del total de municipis de Catalunya

pirineos - unsplash

A més, el projecte també farà valdre la xarxa a través de la creació i promoció de la xarxa com a producte turístic, atractiu per tothom i a disposició dels agents econòmics locals. Un element indispensable perquè aquests camins participin del creixement econòmic del territori i ajudin a potenciar l'activitat turística de la zona. 

Innovació com a eix principal

Un projecte pioner a Catalunya que pren de punt de partida les diferents xarxes de camins tradicionals ja existents com els senders de Gran Recorregut i que treballarà per millorar-les amb diverses actuacions, com, per exemple, l'establiment com a punts d'inici i final de les rutes els llocs on es concentra la major part de l'activitat turística i comercial del territori: les capitals de comarca. O la situació dels itineraris en cotes més baixes, un fet que permetrà ampliar la temporada de rutes i excursions.

Situar els itineraris per sota de la cota dels 1.500m permet iniciar la temporada durant l'abril i finalitzar-la a mitjans de novembre

camino montaña - unsplash

Un projecte que a més, també pensa en futur. La inclusió de ramals secundaris, itineraris circulars o fins i tot la incorporació de connexions a equipaments públics o privats fa que "Camins tradicionals dels Pirineus" sigui un projecte viu amb un alt potencial per anar creixent. 

Els beneficis d'un projecte de futur

Més enllà de la recuperació necessària i imprescindible dels camins tradicionals dels Pirineus, aquest projecte serà una eina que demostrarà la força del territori a través de la coordinació i connexió territorial de 8 comarques catalanes; la capacitat d'innovació, amb l'estudi i ampliació a nous models de negoci que ajudin al territori a fer un pas endavant; o la millora en la sostenibilitat i la reducció de l'emissió del CO₂ aconseguint així el manteniment dels paisatges tradicionals pirinencs.

marc rafanell lopez hfhjSQWx8QA unsplash

En definitiva, un projecte multidisciplinari finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Programa operatiu 2014-2020) i que aconseguirà vincular el passat pròxim dels camins tradicionals amb el futur d'un territori que té molt recorregut per créixer. 

Una governança multinivell: l'èxit del projecte

L’estratègia global i territorial on s’emmarca l'operació “Camins tradicionals dels Pirineus” correspon a l’estratègia RIS3Cat (recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya) i la seva adaptació a Lleida, en l’estratègia 2020 de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran i l’estratègia turística de la Província de Lleida. 

Perquè tots aquests projectes i institucions conflueixin de manera natural, "Camins tradicionals dels Pirineus" treballa en dos nivells de coordinació: nivell local i nivell de Catalunya. 

En l'àmbit local, l’operació incorpora el treball conjunt entre els responsables de les diferents comarques i de la Diputació de Lleida, cosa que implica debatre i trobar models i metodologies comunes que permetin solucionar problemes similars, mantenint però la personalitat singular de cada una de les comarques participants. 

I a nivell Catalunya, es materialitzarà aquesta col·laboració i cooperació amb la Taula de Senderisme. Durant el projecte i un cop finalitzat, la Taula participarà en les sessions anuals per prendre part de les iniciatives que aquest organisme impulsa mitjançant l’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran).

logo generalitat diputació