La humanitat es troba en un moment crític. L'estil de vida consumista està provocant impactes ambientals i socials que posen en risc les pròximes generacions i el sistema alimentari n’és una de les principals causes. 

Avui, l'emergència planetària global és una realitat com també ho és que la crisi alimentària s'ha vist agreujada pel canvi climàtic. Consegüentment, existeixen greus problemes de malbaratament, de fam, de desnutrició i de sobrepès arreu del món.

L'emergència planetària global és una realitat

Certament, avui dia s'està intentant alimentar a 7.000 milions de persones, tot explotant el planeta més enllà de les seves possibilitats. Així doncs, quin serà l’impacte l'any 2050 quan haguem d’alimentar a 10.000 milions?

Actualment, la tecnologia, el coneixement i la sensibilització ciutadana ofereixen una oportunitat única pel canvi, però no queda més temps, és una urgència.  Cal canviar els hàbits alimentaris de cara a adoptar una alimentació més sostenible. El demà comença avui, no val a badar! 
 

Frutas/Pexels
Una persona renta fruites/ Pexels

Per què és important una alimentació sostenible?

Doncs bé, més enllà de contribuir al benestar personal, l'alimentació sostenible és una gran aliada per lluitar contra el canvi climàtic. I és que la indústria ramadera és responsable de gran part de les emissions que causen l'escalfament global. En aquest sentit, cal que la producció i el consum d'aliments d'origen animal es redueixi dràsticament per tal d'emetre un percentatge d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle considerablement menor a l'actual.

Un altre aspecte a tenir en compte és la protecció de les masses forestals. Sobre aquest punt, cal fer èmfasi en el fet que la desforestació és una de les conseqüències més devastadores de la producció ramadera.

Altrament, si es rebaixés la quantitat de productes d'origen animal que consumim, el grau de preservació del terreny seria major. També és important no oblidar que un consum sostenible d'aliments també ajuda a la conservació dels recursos hídrics. Així doncs, una dieta més sostenible contribueix a reduir la contaminació de rius i zones costaneres.
 

verduras
Un home treballa amb verdures/ Pexels

Ara és l'hora d'actuar

Certament, cal un canvi profund en el nostre estil de vida, especialment en la forma en que produïm, distribuïm i consumim els aliments. És per això que, des del 20 de novembre i fins al 31 de juliol, Fundesplai exposa “Menja. Actua. Impacta” en el marc d’activitats de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible de la ciutat de Barcelona. 

Menja. Actua. Impacta” és la primera acció del projecte "Demà", una iniciativa impulsada per Fundesplai, orientada a tots els públics, que pretén crear un espai d’activació i transformació personal i col·lectiu centrat en dos grans eixos: la sostenibilitat i la convivència. Aquesta gran exposició, de més de 1.500m2, estarà ubicada en el nou espai multifuncional de Centre Esplai, que juntament amb els nous equipaments de l’espai multifuncional, el centre de formació i l’ampliació de l’alberg ha de permetre a Fundesplai seguir creixent en termes d'impacte social.

L’exposició "Menja. Actua. Impacta" convida a la ciutadania a mobilitzar-se i comprometre’s per millorar les opcions alimentàries, com a palanca de canvi vers un demà més saludable, just i sostenible. L'enfoc de la mostra és provocatiu i suggestiva, fet que queda palès al lIarg del viatge pel sistema alimentari que fa, amb l'objectiu de conèixer les conseqüències d'una alimentació no sostenible. 

L'espai planteja un viatge partint del moment present d’emergència i oportunitat de canvi per proposar accions i solucions transformadores, amb l'objectiu d'interpel·lar el visitant sobre la importància de cuidar el planeta. La proposta de Fundesplai, però, no només és expositiva, sinó que s’ofereixen activitats i tallers que suposen un estímul pel coneixement i una oportunitat per experimentar. Totes elles estan dinamitzades per un equip d’educadors i educadores format i especialitzat en la matèria.
 


Video promocional de l'exposició "Menja.Actua.Impacta"/ Fundesplai

Tanmateix, si el que es vol és aprendre sense moure's de casa, també es pot interactuar digitalment amb l'exposició gràcies a la seva prolongació virtual. Inclou una plataforma específica amb continguts propis, presencia en xarxes, comunicació amb subscriptors i campanyes online. El programa d'activitats de "Menja. Actua. Impacta" comptarà amb cicles de debats i conferències, workshops, laboratoris i recerques participatives centrades en la difusió del coneixement i de les accions dels agents socials.

Si vols assistir-hi amb la família, els amics i amigues o tot sol/a, tens un ampli ventall d’opcions: visita lliure, visita comentada de l’exposició, combinar la visita amb un taller o una descoberta del Delta del Llobregat… I molt més! També s'ofereixen activitats educatives per a escoles, instituts, esplais i casals: vine a l’exposició per tal que els infants i joves gaudeixin d’una oferta enorme de tallers i jocs. Fundesplai compta amb propostes adaptades a totes les edats i etapes educatives! I si una empresa, organització o col·lectiu vol fer una activitat de cohesió, s'adapten a les necessitats de cada assistent i personalitzen l'experiència.

Si ja has decidit quan vols venir a veure l'exposició, reserva les entrades aquí i gaudeix de l'alimentació sostenible i saludable com mai no ho havies fet abans! Consulta l'horari d'obertura, els horaris durant el període de vacances de Nadal i els preus i els descomptes que oferim. I ja saps com arribar-hi? Fes clic aquí i consulta les diferents opcions per arribar al recinte de l'exposició en transport públic, on aparcar i la ubicació exacta.
 

Huerta/Pexels
Verdures acabades de collir de l'hort/ Pexels

Els reptes de l'alimentació sostenible

Malbaratament alimentari. A la major part de les llars, es desaprofita un terç dels aliments que es produeixen. L'impacte del malbaratament de menjar és nociu per al planeta, ja que es contamina excessivament produint aliments de forma exagerada. Ara bé, com es pot fer per reduir el malbaratament?

Reduir el consum de proteïna animal. Quin efecte té la gran quantitat de de carn que es consumeix a diari? 

De proximitat i de temporada. Quants kilòmetres fan els aliments abans no arriben al plat? Quin efecte positiu tindria per al planeta, la pagesia i la salut si es consumissin més productes de proximitat i temporada?

Envasos. Quants envasos d’un sol ús de plàstic consumim en una setmana? Quin efecte positiu tindria al planeta si ho reduíssim a la meitat? Com es pot fomentar el canvi de materials dels envasos?

Ultra processats i salut. Els ultra processats aporten nivells de sucre, sal, greixos saturats i additius que poden no ser saludables per les persones. Es tracta de
millorar el coneixement d’aquests productes i propiciar la reducció del seu consum.

 

 

Imatge principal: Recinte expositiu "Menja. Actua. Impacta"/ Fundesplai