La pandèmia del coronavirus ha afectat i ha tocat de prop a milers de persones que s’han vist obligades a abaixar les persianes dels seus negocis i a demanar ajudes per fer front a les despeses, ja siguin econòmiques o bé, fins i tot, alimentàries.

Justament per fer front a aquesta problemàtica que ha afectat una part important de la població, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa el Pla ApropAMB. Un pla de suport adreçat a ajudar a les iniciatives municipals que formen part de l’AMB i que es presentin al programa per tal de pal·liar els seus efectes de la crisi ocasionada per la Covid-19.

Pla ApropAMB

L'AMB ofereix ajuda al col·lectiu de persones grans

El Pla ApropAMB consta de tres eixos principals enfocats a diferents línies de treball. Uns programes dirigits a ajudar i a pal·liar els efectes de la pandèmia amb les dones, que juguen amb desavantatge a l’hora de trobar feina en comparació amb els homes; la gent gran, que necessita assistència pel seu estat físic i els emprenedors, que contribueixen al teixit econòmic i social del país.  

Distribució d’aliments i productes sanitaris a persones vulnerables

El programa Acompanya, incorporat dins el Pla ApropAMB, dona resposta a totes aquelles persones que viuen una situació de vulnerabilitat a causa del col·lapse de les estructures socials i econòmiques que s’han vist afectades per la Covid-19.

Un dels més afectats, el col·lectiu de la tercera edat

Les persones grans representen un dels col·lectius que més pateixen en primera persona els efectes de la pandèmia. La majoria d’ells, es troben aïllats, confinats o fent quarantenes, fet que els impossibilita poder acudir a buscar medicaments, fer la compra al supermercat o accedir a productes d’higiene personal o de la mateixa llar per realitzar les tasques domèstiques. En aquest context, el programa Acompanya crea una xarxa de distribució d’aliments i persones que tenen cura d’aquest col·lectiu dependent.

Avi - unsplashLes persones grans, els més vulnerables

El projecte consisteix en crear i gestionar circuits de captació i distribució alimentària, l’abastiment de productes sanitaris per a persones que es troben en especial situació de vulnerabilitat, donar suport professional i voluntari per a la cura de persones dependents i amb discapacitats i la incorporació temporal de personal o la contractació de suport extern a les polítiques socials del municipi.

Santcovsky, director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, assegura que des de l’AMB “estem molt satisfets amb les respostes que han obtingut els ajuntaments amb els projectes socials”. Unes ajudes que esperen que serveixin per contribuir a mantenir el teixit social i econòmic d’una societat que pateix uns efectes devastadors de la Covid-19.   

 

EmprenadorsEmprenedors en un coworking 

Compromís amb el tercer sector

Héctor Santcovsky, director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, assegura que amb el nou Pla ApropAMB no es faran plans d’ocupació. “Amb aquest pla volem posar al focus als temes problemàtics que afecten els ciutadans a causa de la pandèmia del coronavirus; focalitzant-nos amb el comerç, l’empresa, la bretxa digital i la digitalització, donant suport als joves i en particular a les dones”.

La directora de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB, Anna Hernández, puntualitza que aquesta, “ha estat una oportunitat per treballar conjuntament i transversalment amb l’eix més social, incorporant a les persones al centre i les seves necessitats, però també incorporant l’empresa que ho pateix”. Hernández afegeix que “el Pla no deixa de ser una col·laboració tant de l’Ajuntament amb entitats del tercer sector, empreses, societat civil, com amb la mateixa AMB, que genera l’acompanyament perquè el projecte s’adapti a les característiques i objectius del Pla ApropAMB”.

En la mateixa línia, Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, afegeix que "el Pla ApropAMB és una resposta eficaç a la pandèmia del coronavirus. Per a l'AMB és molt important posar el focus en temes bàsics per a la ciutadania i, especialment, per als col·lectius més afectats en els darrers mesos. Ara toca poder reforçar el comerç i la bretxa digital i donar suport als joves, a les dones i a la gent gran".

pla ApropAMB L'AMB ofereix ajuda a persones dependents 

La partida pressupostària i els requisits d’accés

L’AMB destina a aquest Pla un total de 16,6 milions d’euros repartits entre el 2020 i el 2022 -quan es pretén donar per finalitzat els ajuts del programa-, per tal de finançar les actuacions impulsades pels municipis de la metròpolis de Barcelona. L’AMB assumeix el 100% de l’import total del pressupost dels projectes en qüestió.

Pressupost Pla ApropAMB

Repartiment dels fons destinats al Pla ApropAMB

Santcovsky apunta que en aquests moments, els projectes es troben en fase d’aprovació. “Estem revisant 96 projectes repartits en 35 ajuntaments -Barcelona no s’inclou-, esperem que a finals d’aquest 2020 estiguem aprovant els primers”.

Per tal d’accedir a les ajudes del Pla ApropAMB només cal complir amb els requisits que pots consultar en aquest enllaç i que les iniciatives siguin competència d’entitats locals que es puguin dur a terme fins al 30 de juny del 2022, el termini màxim d’execució de la totalitat de les accions previstes.