Segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) es calcula que a Espanya es diagnosticaran 7.474 casos de melanoma cutani el 2022, un augment del 18% respecte a l'any anterior, al qual hi va haver 6.108 casos, la qual cosa posa de manifest el creixement d'aquest tipus de càncer de pell causat principalment pels raigs ultraviolat (UV) del sol.

La millor forma de prevenció és, per tant, protegir-se'n i per això des de fa anys es llancen campanyes per conscienciar la població de la necessitat d'utilitzar protecció solar i altres mètodes que protegeixin la pell de l'exposició a aquests rajos de sol.

Tanmateix, encara existeix la consciència que bronzejar-se a l'estiu no comporta riscos, quan els experts alerten que no existeix el bronzejat segur. Cada vegada que la nostra pell es posa molt morena, estem provocant un dany en l'ADN i augmenten les possibilitats de desenvolupar melanoma.

També existeixen encara alguns errors que continua cometent la població quant a l'ús de la protecció solar. Per exemple, són molts els que pensen que un protector solar SPF 30 ofereix el doble de protecció que el SPF 15. En realitat, el SPF (factor de protecció solar) no és lineal. SPF 15 bloqueja el 93 per cent dels raigs UV, mentre que SPF 30 bloqueja el 97 per cent, un augment de només un 4 per cent més de protecció.

Una dona s'aplica protección solar : Publicdomain
Una dona s'aplica protecció solar / Publicdomain

El SPF –el nombre que apareix als productes de protecció– en realitat ha de veure ambs el temps d'exposició i depèn del tipus de pell de la persona. Una dona o un home tarda 10 minuts a posar-se vermell quan pren el sol, utilitzant un SPF 30 caldria multiplicar per 10 i passarien 300 minuts abans de cremar-se. Les persones amb un tipus de pell més fosca que tarden més, podrien utilitzar el protector cada més temps, encara que els dermatòlegs aconsellen utilitzar-la amb més freqüència perquè l'aigua o la sorra poden restar eficàcia al producte. Per això, per evitar oblits, i sobretot en el cas dels nens, és més adequat utilitzar el màxim factor de protecció.

Segons l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, els fotoprotectors mai no s'han de considerar un procediment sense riscos per prolongar l'exposició solar. S'han d'aplicar 15 minuts abans de l'exposició solar, repetint cada 2 o 4 hores. La quantitat aconsellada és 2 ml o mg per cada centímetre quadrat de pell.

També és preferible utilitzar protectors solars en crema o loció en lloc d'aerosols, perquè en aquests casos part del producte es perd en l'aire i s'obté una menor protecció del sol. Cal distribuir-los correctament per tota la pell, aplicant generosament sense oblidar les àrees sensibles, com la cara, les orelles, el clatell i la part superior dels peus, o els llocs difícils d'arribar, com l'esquena. A més, s'han de comprar cada temporada, ja que caduquen.

I, finalment, continua sent recomanable utilitzar barrets que cobreixin tot el rostre i utilitzar unes bones ulleres de sol amb protecció UVA i UVB.