Els experts en salut visual insisteixen que almenys una vegada a l'any acudim a l'oftalmòleg o al professional òptic-optometrista per revisar la nostra visió. Aquest consell és especialment recomanable a partir dels 40, ja que entorn d'aquesta edat augmenta el risc de patir disfuncions visuals, com la presbícia o vista cansada. Per compensar aquest defecte fisiològic, hi ha diverses alternatives. A més de tècniques quirúrgiques, les lents progressives són la millor solució. Però adaptar-se a aquestes ulleres porta el seu temps.

Cada vegada més persones necessiten ulleres

Consells per adaptar-se a les ulleres progressives

Però, malgrat un coneixement més gran del sistema visual i del desenvolupament de les tècniques i materials de fabricació, l'adaptació del prèsbita a les lents progressives requereix entrenament. Quant temps es tarda a acostumar-se a les ulleres progressives? En general, el període d'adaptació s'allarga uns 10-15 dies, però tot dependrà de la persona, la graduació i del tipus de progressiu escollit.

Ulleres Progressives
Ulleres Progressives

Com fer-ho ràpid i de manera satisfactòria? Aquests són alguns trucs per facilitar l'adaptació:

  • Deixa les teves velles ulleres. No alternis el seu ús amb les lents progressives.
  • Porta-les posades tot el temps que et sigui possible, tret que et maregis o notis fatiga visual.
  • En posició frontal, mou el cap una mica per a dalt o per a baix fins a veure bé.
  • Per mirar el que tens a la teva esquerra o dreta, o seguir moviments laterals d'objectes, mou amb suavitat el cap. No miris de reüll pels laterals, ja que veuràs borrós.
  • En la visió de lluny, és senzill: mira de cara per la part superior amb el cap recte. Per exemple, si vols veure la tele, fes-ho assegut o en una posició el més recta possible, i amb la part de dalt de l'agafa (aquestes ulleres no són apropiades per fer-ho ajagut al llit o el sofà).
  • El terra, a efectes de les ulleres progressives, també es considera lluny. Així que, si has de mirar-lo, porta la barbeta al coll per enfocar bé.
  • En una visió intermèdia, com la que necessites amb l'ordinador, apunta amb el nas l'objecte que vols mirar; així coincidirà la zona intermèdia d'enfocament.
  • Per mirar objectes propers, utilitza la part inferior de les ulleres. Abaixa els ulls fins a trobar el punt d'enfocament.
  • En llegir, segueix la lectura amb el cap, i no només amb els ulls. I si llegeixes al llit, fes-ho assegut.
  • Comença els exercicis d'entrenament a casa, assegut al sofà. Practica els canvis d'enfocament entre la televisió (lluny) i el mòbil (a prop). Repeteix-ho mentre t'asseus i t'aixeques mirant un punt fix. El cervell s'aclimata així als nous camps de visió.
  • Pujar i baixar escales. Baixa el cap per enfocar els esglaons o la vorada de la vorera amb la part superior de les lents. Per baixar els esglaons, mira de cara. Si ho fas amb la part inferior, pots perdre l'equilibri.
  • Treballar amb l'ordinador. Adapta l'altura de la pantalla perquè estigui a l'altura del teu enfocament mitjà: el seu centre ha d'estar a 15-20 cm per sota de la línia dels teus ulls.
  • Conduir. És una activitat de risc, així que fins que no acabis el procés d'adaptació i et sentis segur, no condueixis.

Què passa si no m'adapto a les ulleres progressives? En aquest període pots sentir-te una mica marejat, com que perds l'equilibri, o fins a tenir nàusees o mal de cap. Pren un descans, però no abandonis. Si passa un mes, i encara has aconseguit adaptar-te, consulta amb el teu òptic-optometrista.