L'OMS ha alertat que l'obesitat ha assolit "proporcions epidèmiques" a Europa. Gairebé el 60% dels adults i un de cada tres nens en edat escolar presenta excés de pes o obesitat. Per tant, la pèrdua de pes és un objectiu per a una part important de la societat. Però per establir expectatives realistes a l'hora del temps que es necessita per perdre pes, cal tenir en compte diverses consideracions.

És un assumpte complex

En els últims anys s'ha avançat molt sobre com es produeix la pèrdua de pes. Sempre s'ha considerat que ocorre quan es consumeixen menys calories de les que es cremen cada dia. Tanmateix, és una mica més complicat. La despesa calòrica es compon de tres components principals, la taxa metabòlica en repòs, que és la quantitat de calories que el cos necessita per mantenir les funcions corporals normals, com respirar i bombar sang. L'efecte tèrmic dels aliments, que fa referència a les calories utilitzades per digerir, absorbir i metabolitzar els aliments. I l'efecte tèrmic de l'activitat, les calories que es gasten durant l'exercici.

D'altra banda, com es recull en estudis com aquest de la Universitat Rei Juan Carlos, sembla clar que els canvis en l'estil de vida amb un escàs exercici físic i accessibilitat constant a aliments, juntament amb factors genètics, semblen haver disparat la incidència de malalties relacionades amb la resistència a insulina com la diabetis tipus 2 i la síndrome metabòlica. I existeixen diversos mecanismes moleculars relacionats amb el desenvolupament de la resistència a insulina i la seva relació amb l'expansibilitat del teixit adipós i l'obesitat.

Cinta métrica / Pixabay
Cinta mètrica / Pixabay

Edat i sexe

Un altre factor que afecta a la pèrdua de pes són el sexe, ja que les dones tenen una proporció de greix més gran davant múscul que els homes i cremen entre un 5 i un 10 % menys de calories que els homes en repòs. Per això els homes tendeixen a perdre pes més ràpid que les dones.

L'edat és un altre punt a tenir en compte. Un dels molts canvis corporals que ocorren amb l'envelliment són les alteracions en la composició corporal ja que augmenta la massa grassa i disminueix la massa muscular. Aquest canvi, juntament amb altres factors com la disminució de les necessitats calòriques dels òrgans principals, contribueix a una taxa metabòlica en repòs més baixa.

De fet, els adults majors de 70 anys poden tenir una taxa metabòlica en repòs entre un 20 i un 25 % més baixa que la dels adults més joves, la qual cosa pot fer que la pèrdua de pes sigui cada vegada més difícil amb el pas del temps. També cal tenir en la història familiar i els gens. Existeix un component genètic ben establert associat amb persones que tenen sobrepès o obesitat, i pot afectar la pèrdua de pes.

En qualsevol cas, els experts recomanen dur a terme una dieta saludable inspirada en el patró d'alimentació mediterrani, amb exercici moderat. Perdre pes massa ràpid pot provocar problemes com a càlculs biliars, pèrdua de massa muscular i fatiga extrema. Per això, els experts recomanen una pèrdua de pes moderada de 0,5 a 1,5 kg per setmana, o al voltant de l'1 % del pes corporal.