Abans de la pandèmia ja es parlava del dèficit de vitamina D en el nostre organisme, però després de la crisi sanitària i l'impacte d'aquest nutrient en el sistema immunològic humà, són cada vegada més els especialistes que recomanen el seu consum. Però... quin tipus de vitamina D ha de prendre?. Una nova investigació ha trobat diferències significatives entre els dos tipus de vitamina D, la vitamina D2 i la vitamina D3.

La investigació ha estat duta a terme per les Universitats de Surrey i Brighton. Experts d'aquestes institucions van investigar l'impacte dels suplements de vitamina D2 i D3 presos diàriament durant un període de 12 setmanes. Contràriament a les opinions generalitzades, l'equip d'investigació va descobrir que ambdós tipus de vitamina D no tenien el mateix efecte. Van trobar evidència que la vitamina D3 tenia un efecte modificador en el sistema immunològic que podria enfortir el cos contra malalties virals i bacterianes.

El professor Colin Smith, autor principal de l'estudi de la Universitat de Surrey, que va començar aquest treball mentre era a la Universitat de Brighton, assegura: "hem demostrat que la vitamina D3 sembla estimular el sistema de senyalització de l'interferó tipus I al cos, una part clau del sistema immunitari que brinda una primera línia de defensa contra els bacteris i els virus. Per tant, un estat saludable de vitamina D3 pot ajudar a prevenir virus i bacteris es consolidin al cos. El nostre estudi suggereix que és important que les persones prenguin un suplement de vitamina D3 o aliments adequadament fortificats, especialment en els mesos d'hivern."

Vitamines

Encara que alguns aliments estan fortificats amb vitamina D, com alguns cereals per a l'esmorzar, iogurts i pa, pocs contenen la vitamina de forma natural. La vitamina D3 es produeix naturalment a la pell a partir de l'exposició a la llum solar o a la llum ultraviolada UVB artificial, mentre que algunes plantes i fongs produeixen vitamina D2.

Moltes persones tenen nivells insuficients de vitamina D3 perquè viuen en llocs on la llum solar és limitada a l'hivern, com el Regne Unit. La pandèmia de la covid-19 també ha limitat l'exposició natural de les persones al sol a causa que les persones passen més temps a les seves llars.

La professora Susan Lanham-New, coautora de l'estudi i cap del Departament de Ciències de la Nutrició de la Universitat de Surrey, afirma que "si bé descobrim que la vitamina D2 i la vitamina D3 no tenen el mateix efecte sobre l'activitat genètica en els humans, la falta d'impacte que trobem en observar la vitamina D2 significa que es requereix urgentment un estudi més ampli per aclarir les diferències en els efectes. Tanmateix, aquests resultats mostren que la vitamina D3 hauria de ser la forma preferida per als aliments i suplements fortificats".