Fa anys, els metges pensaven que només els nens tenien la malaltia celíaca i que podien superar-la. Tanmateix, avui en els científics saben que la malaltia celíaca també afecta els adults, que no desapareix i que les persones que la tenen han de seguir una dieta lliure de gluten per tota la vida per evitar els símptomes.

Per què és diferent de les al·lèrgies

No és estrany que els nens superin les seves al·lèrgies a mesura que passen els anys. Llavors, és comprensible que es pugui pensar que la malaltia celíaca funciona de manera similar.

Però la malaltia celíaca no segueix aquest mateix patró. En primer lloc, no és una veritable al·lèrgia, és el que es diu una afecció autoimmune. Quan un té la malaltia celíaca, el sistema immunitari del seu cos ataca per error les cèl·lules que recobreixen l'intestí prim, la qual cosa provoca danys i carències nutricionals.

Els experts afirmen que una vegada que comença aquest procés, és impossible detenir-lo. Per això la malaltia celíaca es considera una condició per tota la vida, no una cosa que es pugui superar.

Obtenir un diagnòstic precís

El fet que la malaltia celíaca sigui una afecció per tota la vida que requereix serioses restriccions en la dieta per controlar-la és una de les raons per les quals els metges són tan curosos per diagnosticar-la correctament. Si s'equivoquen, el nen en qüestió podria estar seguint una dieta sense gluten sense cap necessitat.

En els nens, el procés de prova de l'afecció comença amb una anàlisi de sang. Però per diagnosticar definitivament la malaltia celíaca, la majoria dels metges també realitzen una endoscòpia, en la qual introduiran un tub al coll del nen i extrauran petites mostres de l'intestí prim per examinar-les.

Si aquestes mostres revelen el dany intestinal esperat, el nen serà diagnosticat amb malaltia celíaca. La malaltia celíaca també pot ser potencial, la qual cosa significa que és possible que no tingui cap símptoma o dany intestinal, però, així i tot, tingui els anticossos de la malaltia celíaca.

Elaborando masa sin gluten / Unsplash
Elaborant massa sense gluten / Unsplash

Com pots confondre't

Hi ha una altra raó per la qual algunes persones creuen que és possible superar la malaltia celíaca: en molts casos, una vegada que un nen (o fins i tot un adult) ha estat sense gluten per un temps, els símptomes de la malaltia celíaca desapareixen i és possible que no tornin, fins i tot si la persona menja deliberadament aliments amb gluten. Així i tot, aquesta no és raó per fer aquest canvi en la dieta, ja que pot estar causant mal fins i tot si no emmalalteix pel gluten.

A més, si a una persona amb malaltia celíaca se li fa una prova per detectar l'afecció després de no menjar gluten durant un temps, aquestes proves donaran negatiu, fins i tot si tenen l'afecció. Això és perquè les proves estan buscant la reacció del cos al gluten, i si no estàs menjant gluten, no estaràs reaccionant.

En conclusió, no es pot superar la malaltia celíaca, i si un metge l'ha diagnosticat oficialment, llavors s'ha de seguir una dieta lliure de gluten per tota la vida, fins i tot si no es tenen símptomes.