El sucre és la principal font d'energia per al nostre metabolisme per ser un nutrient indispensable sense el qual ens resultaria impossible realitzar qualsevol activitat, fins i tot la més senzilla. Tanmateix, com tot, el seu consum en excés és perjudicial i hem de tenir present que quan parlem de "sucre" ens referim a una gran quantitat de tipus diferents de la mateixa: Sucre blanc, sucre morè, refinat, edulcorants naturals...

En aquesta ocasió parlarem dels riscos que comporta una ingesta excessiva del sucre afegit als aliments més comuns a la nostra cistella de la compra: embotits, pizzes, conserves, adorns de salses, refrescos i fins i tot en plats preparats i la resta de productes industrials.

Azúcar
Sucre

Un alt nivell de sucre a la sang provoca una alta producció d'insulina, la qual cosa té l'efecte de disminuir molt ràpidament el sucre a la sang i, per tant, acabar amb una taxa molt baixa, resultant en una demanda de dolç que ens endinsa en un cercle viciós de consum de sucre que produeix més insulina encara, amb la conseqüència de desenvolupar diabetis.

El sucre és la principal font d'energia del cos

Tanmateix, la diabetis no és l'única malaltia que produeix, ja que l'obesitat, els riscos cardiovasculars, càries dental i fins i tot malalties hepàtiques com a esteatosi del fetge van de la mà de l'alta ingesta de sucre, però quant és suficient? Per a l'OMS, el sucre ha de representar, com a màxim, del 5 al 10% de la nostra ingesta diària de calories, és a dir, de 25 a 50 grams per dia (12 cullerades), amb l'excepció del sucre natural de fruites i verdures.

No es tracta d'evitar-la, sinó de triar les fonts correctes de consum centrant-se en els cereals integrals i els llegums. L'absorció del sucre que contenen és lenta i regular el que resulta en un petit augment de la insulina alhora que ens proporcionen una gran quantitat de micronutrients (vitamines, minerals, etc.) a diferència dels productes refinats que estan totalment desvitalitzats i que contenen calories buides.

Si vols un substitutiu per endolcir els teus plats i begudes, prova amb la mel, la canyella, l'anís o fins i tot amb fulles d'estèvia, que proporcionen un sabor més dolç i amb menys conseqüències adverses per al nostre cos. Per descomptat, hem de combinar una dieta saludable amb exercici físic per mantenir-nos sans i reduir el risc de malalties. Si vols saber-ne més o tens algun dubte, sempre pots consultar amb els professionals de confiança, els qui et podran ajudar de manera personalitzada. A més, cada cos té les seves particularitats i les seves necessitats.

I recorda, un estil de vida saludable pansa per l'equilibri i per evitar excessos.