Les morenes, també conegudes com a hemorroides, són una afecció comuna que pot causar una varietat de símptomes molestos. Reconèixer els senyals de les morenes és crucial per obtenir el tractament adequat i alleujar el malestar. Aquí et presentem els signes i símptomes més comuns que podrien indicar la presència de morenes.

inigo de la maça s285sDw5Ikc unsplash
Una dieta rica en fibra ajuda a prevenir l'aparició d'hemorroides/ Foto: Unsplash

 

1. Dolor o molèstia a la zona anal

Un dels símptomes més freqüents de les morenes és el dolor o la molèstia en l'àrea anal. Aquest dolor pot variar des d'una lleu incomoditat fins a un dolor agut i punxant. Sol intensificar-se en asseure's, durant les deposicions o en realitzar esforços físics.

 

2. Sagnia rectal

La sagnia és un signe clar de morenes. Generalment, es manifesta com sagni roja brillant al paper higiènic, a la tassa del vàter o als excrements. Encara que la sagnia pot ser alarmant, és important recordar que no sempre indica un problema greu. Tanmateix, és essencial consultar un metge per descartar altres condicions més serioses.

 

3. Picor i ardor

La picor i l'ardor en l'àrea anal són símptomes comuns que poden acompanyar a les morenes. Aquesta irritació pot ser provocada per la inflamació de les venes hemorroidals i pot tornar-se més intensa en rascar-se, la qual cosa pot empitjorar la condició.

 

4. Bonys o masses a prop de l'anus

Les morenes externes poden causar l'aparició de bonys o masses palpables al voltant de l'anus. Aquests bonys són venes inflades que poden ser sensibles o doloroses al tacte. Les morenes internes també poden protruir cap enfora durant les deposicions, el que es coneix com a prolapse hemorroidal.

 

5. Sensació d'incompletesa en defecar

Algunes persones amb morenes experimenten una sensació d'evacuació incompleta, és a dir, senten que no han buidat completament els seus intestins. Aquesta sensació pot ser incòmoda i contribuir a l'esforç excessiu durant les deposicions, el que al seu torn pot agreujar les morenes.

 

6. Secreció mucosa

La presència d'una secreció mucosa a la roba interior o després de les deposicions pot ser un altre indici de morenes. Aquesta secreció és produïda per la inflamació de les venes hemorroidals i pot causar irritació addicional a la pell al voltant de l'anus.

 

Per prevenir les morenes, és important mantenir una dieta rica en fibra, beure abundant aigua, i evitar l'esforç excessiu durant les deposicions

 

Quan consultar un metge?

Si experimentes algun d'aquests símptomes, és recomanable consultar un metge per obtenir un diagnòstic adequat. Encara que les morenes són una causa comuna d'aquests símptomes, altres condicions més serioses, com fissures anals, fístules, o fins i tot càncer colorectal, poden presentar símptomes similars. Un professional de la salut podrà realitzar un examen físic i, si és necessari, sol·licitar proves addicionals per determinar la causa precisa dels teus símptomes.

 

Consells per prevenir i tractar les morenes

Per prevenir les morenes, és important mantenir una dieta rica en fibra, beure abundant aigua, i evitar l'esforç excessiu durant les deposicions. L'exercici regular també pot ajudar a prevenir el restrenyiment i reduir el risc de desenvolupar morenes.

El tractament de les morenes pot incloure mesures casolanes com banys de seient, cremes i supositoris antihemorroidals, i canvis en la dieta i estil de vida. En casos més severs, poden ser necessàries intervencions mèdiques com la lligadura amb banda elàstica, l'escleroterapia o la cirurgia.

 

En resum, reconèixer els símptomes de les morenes és essencial per buscar el tractament adequat i millorar la qualitat de vida. Si experimentes dolor, sagnat, picor, bonys o qualsevol altre símptoma esmentat, no dubtis a consultar un professional de la salut.