Els estudis que vinculen el consum elevat de carn i la possibilitat de menjar carn són nombrosos en els últims anys. Ara, l'últim, ve a confirmar aquest vincle. Menjar carn cinc vegades o menys per setmana s'associa amb un menor risc general de càncer, tal com conclouen experts de la Universitat d'Oxford.

Els experts van investigar la relació entre la dieta i el risc de càncer mitjançant l'anàlisi de dades recopilades de 472.377 adults britànics entre 2006 i 2010. Els participants, que tenien entre 40 i 70 anys, registraven amb quina freqüència menjaven carn i peix i els investigadors van calcular la incidència de nous càncers que es van desenvolupar durant un període mitjà d'11 anys utilitzant registres de salut.

Van tenir en compte l'estat de la diabetis i els factors sociodemogràfics, socioeconòmics i d'estil de vida en les seves anàlisis. Un total de 247 571 persones (el 52 % dels participants, van menjar carn més de cinc vegades per setmana, 205 382 (44 %) van menjar carn cinc o menys vegades per setmana, 10 696 (2 %) van menjar peix però no carn i 8 685 (2 %) vegetarià o vegà. 54.961 participants (12%) van desenvolupar càncer durant el període d'estudi.

Els investigadors van trobar que el risc general de càncer era un 2 % més baix entre els que menjaven carn cinc vegades o menys per setmana, un 10 % més baix entre els que menjaven peix però no carn, i un 14 % més baix entre els vegetarians i vegans, en comparació amb els quals menjaven carn més de cinc vegades per setmana. En comparar la incidència de càncers específics amb la dieta dels participants, els autors van descobrir que els qui menjaven carn cinc vegades o menys per setmana tenien un 9 % menys de risc de càncer colorectal, en comparació amb els qui menjaven carn més de cinc vegades per setmana.

Entrecot

També van trobar que el risc de càncer de pròstata era un 20 % més baix entre els homes que menjaven peix però no carn i un 31 % més baix entre els homes que seguien una dieta vegetariana, en comparació amb qui menjaven carn més de cinc vegades per setmana. Les dones postmenopàusiques que seguien una dieta vegetariana tenien un 18 % menys de risc de càncer de mama que les que menjaven carn més de cinc vegades per setmana. Tanmateix, les troballes suggereixen que això es va deure que les dones vegetarianes tendien a tenir un índex de massa corporal (IMC) més baix que les dones que menjaven carn.

Els investigadors adverteixen que la naturalesa observacional del seu estudi no permet treure conclusions sobre una relació causal entre la dieta i el risc de càncer. A més, ja que les dades dietètiques de l'UK Biobank es van recopilar en un sol moment, en lloc de durant un període de temps continu, és possible que no siguin representatius de les dietes per tota la vida dels participants.

Els autors suggereixen que la investigació futura podria investigar les associacions entre les dietes que contenen poca o cap carn i el risc de càncers individuals en poblacions més grans amb períodes de seguiment més prolongats.