Aquest dijous s’ha celebrat al Tanatori de les Corts el funeral de l’expresident del Parlament Joan Rigol, que va morir aquest dimarts als 81 anys. Rigol, un polític admirat durant una llarga i dilatada carrera política, ha reunit familiars, amics i autoritats, a més del president de la Generalitat Pere Aragonès i els seus antecessors, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol. També han anat al tanatori la presidenta del Parlament, Anna Erra, i les expresidentes Laura Borràs, Carme Forcadell i Núria de Gispert, així com els exconsellers de Junts, Josep Rull i Jaume Giró. A més d'Aragonès, un altre candidat a les eleccions al Parlament del pròxim diumenge que ha fet acte de presència al funeral és el líder del PSC i cap de llista del partit, Salvador Illa, així com l'exministre i actual ambaixador d'Espanya a la Unesco, Miquel Iceta, o el secretari general de JxCat, Jordi Turull.

El Tanatori de les Corts s’ha quedat petit per acomiadar aquest polític de formació humanista i filosòfica. El funeral ha reunit companys de la vida política de tots els partits i dirigents de pràcticament totes les institucions catalanes. Entre els assistents coneguts, també es trobava el tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, i la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga (Rigol havia estat conseller de Cultura, a més de Treball), i també la consellera d'Educació, Anna Simó.

Altres assistents han estat l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias; el candidat de Comuns a les eleccions europees, Jaume Asens; el líder d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, que va ser dirigent de l'extinta UDC, partit que Rigol va presidir, i l'exconseller del Govern i antic líder d'ERC Joan Hortalà.

Més enllà de figures de la classe política catalana, també han acudit a la cerimònia representants del món econòmic, social i cultural, com el president de Pimec, Antoni Cañete, el seu antecessor i actual president de la Fundació Pimec, Josep González, o el músic i director d'orquestra Jordi Savall. 

Una dilatada carrera política

Joan Rigol, nascut a Torrelles de Llobregat el 3 d’abril de 1943, va ser president del Parlament entre el 1999 i el 2003, i va ocupar també escó al Congrés de Diputats i al Senat. Va ser conseller dels dos primers governs de Jordi Pujol, primer ocupant la Conselleria de Treball i després la de Cultura. També va presidir el partit Unió Democràtica durant 13 anys, sent predecessor de Josep Antoni Duran i Lleida, i també va ser president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. A les eleccions catalanes del 2017 va anar a les llistes de Junts. El 2019 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi "per la seva destacada trajectòria política, en especial com a 11è president del Parlament de Catalunya durant quatre anys". També va ser designat senador en representació de la Generalitat l’any 1993 i va ocupar la vicepresidència primera en la cinquena legislatura (1995-1999). Rigol va posar tots els seus esforços en la defensa del caràcter nacional del poble català i va promoure la reforma del Senat per tal que esdevingués una autèntica cambra representativa de les nacions i regions que configuren l’estat espanyol. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!