Arriba el nou curs escolar, comencem un nou treball, decidim començar una vida més saludable anant al gimnàs... Totes aquestes situacions són molt comunes per a la majoria de les persones, i és que com deia un dels grans filòsofs grecs anomenat Heraclit d'efecte: "Tot flueix; Tot canvia; Res no roman." Dia a dia ens enfrontem a decisions que poden canviar el sentit i direcció de les nostres vides i només la nostra motivació cap a elles pot fer que les seguim.

Una de les claus per arribar a aconseguir les metes que ens proposem és la generació de nous hàbits. Crear rutines que ens facilitin i guiïn pel camí que arribi a la nostra destinació és fonamental. Gràcies a aquests hàbits desenvolupem nous circuits neuronals i patrons de comportament que, si són ben consolidats, ens acompanyessin la resta de les nostres vides.

 

Crear rutines que ens facilitin i guiïn pel camí que arribi a la nostra destinació és fonamental

hábitos
 

 

Un exemple: el retard de la gratificació

Diversos estudis com la popular Prova de Marshmallow, han demostrat que aquelles persones que són capaces de retardar les seves recompenses en el temps obtenen beneficis en diferents facetes de la seva vida. Alguns d'aquests experiments van prendre com a mostra nens i nenes en edat infantil a qui se'ls deixava en una habitació amb una llaminadura molt desitjable i se'ls va proposar que si no se la menjaven podrien obtenir un número major a la tornada de l'experimentador.

Els resultats d'aquestes proves van ser que aquells que van esperar més temps, quan se'n van anar reavaluats com adolescents i adults, van demostrar una notable sèrie d'avantatges respecte als seus companys.

 

Adoptar nous hàbits

Més enllà de saber controlar els nostres desitjos de recompensa, hi ha algunes claus que ens poden ajudar a introduir nous hàbits en la nostra vida.

1. La regla dels 21 dies

Un dels pioners en parlar de la regla dels 21 dies per a la creació de nous hàbits va ser el Doctor Maxwell Maltz. Reconegut cirurgià, es va adonar que davant de casos com les operacions d'estètica o d'amputació d'extremitats les persones tardaven 21 dies a generar una nova imatge esmentar d'elles mateixes.

Gràcies a aquests descobriments, prenem com referencia aquest període temporal per a la consolidació de nous hàbits, és a dir, és necessari repetir les noves conductes durant 21 dies perquè s'automatitzin i consolidin.

2. Associar-lo a la nostra cadena de valor

Si el nou hàbit que volem incloure en el nostre dia a dia està molt estretament relacionat amb els nostres valors i/o principis, tindrà una importància extra que fomentarà la seva realització. Això es es pugues explicar a través de la seva vinculació amb la nostra motivació intrínseca, el nostre voler fer alguna cosa de manera proactiva.

3. La meditació ens pot ajudar

Una de les formes d'aprenentatge que tenim els éssers humans és la visualització. Consisteix a imaginar-nos realitzant les tasques o objectius a aconseguir. Mitjançant aquest procés, la nostra ment va adquirint algunes de les destreses necessàries i pot ser un gran suport a la realització física de la mateixes.

4. Perseverança i compromís

Ambdós són fonamentals per aconseguir un nou hàbit.

Al principi pot ser complicat, per a això pots gestionar la teva atenció i focalitzar-te en els beneficis que obtindràs a mitjà-llarg termini. És important que els nous hàbits que et plantegis siguin assequibles, positius i que puguin mesurar el teu avenç cap a ells.

Aprenem una cosa nova tots els dies, no és qüestió de desaprendre aquelles rutines que ens incomoden o que volem canviar, sinó de plantejar-nos altres alternatives que promoguin el nostre desenvolumpament personal i ens proporcionin benestar.