Diversos estudis alerten del risc de prendre somnífers, sobretot, quan s'utilitzen de manera freqüent i sense consultar el metge. A Espanya, el consum d'aquests fàrmacs s'ha duplicat en els últims anys. Els experts teoritzen que és probable que sigui conseqüència a l'angoixa generada per la pandèmia i la pujada dels preus generalitzada. Per sort, hi ha alternatives no farmacològiques, basades en canvis de conducta i procediments de relaxació, que poden ser la clau per combatre l'insomni. En aquest article s'aborda la importància de seguir uns hàbits de vida adequats per lluitar contra l'insomni i quines plantes medicinals poden ser d'ajuda per agafar el son.

Una investigació desenvolupada per la Royal Pharmaceutical Society alerta sobre el perill que implica autoreceptar-se somnífers. Més de la meitat dels participants en un sondeig sobre els seus hàbits de son i l'ús de fàrmacs creia patir d'insomni i consumia medicaments per dormir, sense haver estat diagnosticats ni haver consultat amb un metge. Aquestes persones, segons els investigadors, poden posar en risc la seva salut en ignorar els problemes subjacents que ho causen, ja que, en molts casos, la dificultat per dormir és provocada per trastorns físics o psíquics que han de ser tractats de forma adequada.

Els somnífers poden alterar la respiració durant el son i augmentar la probabilitat de tenir un accident

 

Hàbits de vida contra l'insomni

Hi ha diverses tècniques per combatre l'insomni que no requereixen de cap tipus de fàrmac. A més, la butxaca també ho agrairà. Algunes de les més comunes són la relaxació i la restricció del son. Totes les eines no farmacològiques es basen en el mateix principi: per realitzar el pas de vigília al son, és a dir, per adormir-se, cal aconseguir una desactivació física i mental, així com una adaptació favorable als canvis de l'ambient. En altres paraules, per agafar el son, cal relaxar-se i sentir-se a gust.

meditación

Si el problema són els nervis i l'estrès, la relaxació pot servir de gran ajuda. Amb la utilització de tècniques de ioga, meditació i control de la respiració, es pot reduir la tensió causant de l'insomni. Romandre despert al llit sense aconseguir dormir genera tensió i frustració en l'afectat, dues sensacions que alimenten l'insomni i produeixen una relació negativa amb el llit. Per impedir-ho, cal anar a dormir només quan es tingui son i, si després de 15 minuts no s'aconsegueix conciliar, és millor deixar d'intentar-ho i realitzar una altra activitat relaxant fora del llit fins que torni el son. Perquè el cos associï el llit amb dormir, s'ha d'evitar llegir, veure la televisió, menjar, estudiar i treballar en ella.

La privació del son pot ser un altre aliat. Per a això, cal posar el despertador ben primerenc, sempre a la mateixa hora, i no fer migdiades durant el dia. L'objectiu és que l'organisme acumuli ganes de dormir i, així, evitar llargs lapses de temps donant voltes al llit. Quan l'organisme s'hagi adaptat al nou règim horari i la persona sigui capaç d'adormir un mínim de cinc hores sense problemes, es pot retardar el despertador 15 minuts cada dia fins a arribar al nombre d'hores desitjat.

A més, alguns hàbits de vida poden provocar quedar-se en blanc, com el consum d'alcohol, cafeïna i tabac. Eliminar-los de la rutina, així com mantenir un nivell d'activitat física diari elevat, poden ser de gran ajuda. Cal recordar que l'activitat física no s'ha de realitzar en les hores prèvies al son, ja que provoca una activació de l'organisme que pot dificultar el descans nocturn.

També és aconsellable sopar aviat, evitar la llum brillant abans del son i apagar tota mena d'electrodomèstic que durant la nit pugui fer soroll o emetre llum.

Les plantes medicinals també poden contribuir a generar un descans nocturn òptim. La valeriana és una de les més populars. La dosi recomanada és d'un a tres grams mitja hora abans de ficar-se al llit. La passiflora (2,5 grams en infusió o d'1-4 mil·lilitres en tintura) i l'estròbil de llúpol (0,5 g en infusió o 1-2 ml de tintura) són unes altres dues bones alternatives.