Una recent investigació renova la idea que la música pot es una eina molt útil per a una gran varietat de tractaments. Escoltar la que a un més li agrada produeix benestar, perquè l'organisme allibera més quantitats d'un neurotransmissor relacionat amb els sistemes de recompensa, la dopamina. De fet, altres treballs ja l'havien relacionat amb l'una millor la salut cardiovascular, l'alleujament del dolor crònic i la millora de les habilitats lingüístiques i cognitives. L'esfera musical, per tant, només aporta beneficis.

La dopamina actua a través de moltes funcions: influeix en el comportament i la cognició, l'activitat motriu, la motivació i la recompensa, la regulació de la producció de llet, el son, l'atenció i l'aprenentatge (els seus nivells augmenten en resposta a estímuls o activitats de recompensa com el menjar, les relacions sexuals o obtenir diners). I, ara, després dels resultats de diverses investigacions, també està relacionada amb l'humor i el benestar.

Ja es coneixia que la dopamina produeix un estat de benestar amb certs estímuls tangibles, com estar enamorat. Els investigadors afegeixen que el fet de rebre plaer a través de la música podria deure's també a un sistema de recompensa abstracta, allunyat del plaer que s'obté a través del menjar o altres instints més bàsics.

escoltar música
 

 

Avantatges per a la salut

La música desenvolupa l'atenció, la imaginació i la capacitat creadora, estimula l'habilitat de concentració i la memòria

Aquest treball dona garanties a altres troballes passades, entre les quals n'hi ha un de realitzat a la Universitat de Maryland (EUA) que afirma que escoltar la música que més alegra afavoreix una bona salut cardiovascular: quan els voluntaris d'aquest estudi escoltaven la que els complaïa, les seves venes i artèries es dilataven un 26%, la qual cosa en termes mèdics es considera una resposta molt saludable. Si bé els experts insisteixen que no pot considerar-se com a tractament per a malalties d'aquest tipus, sí que indiquen que pot constituir una altra estratègia preventiva fàcilment incorporable en els costums quotidians.

Els mateixos investigadors explicaven en un altre estudi semblant que escoltar 30 minuts diaris no només serveix com a relaxant mental, sinó que té altres beneficis que s'estenen a la resta de l'organisme. La clau no està tant en el tipus de música, sinó en el volum, el ritme i en el fet que sigui la preferida de l'oient. Encara que els efectes en el corrent sanguini duren uns segons, l'acumulació de beneficis perdura i són molt positius en totes les edats.

 

Com a teràpia

Però la música no només intervé en el benestar de l'organisme. També desenvolupa la capacitat d'atenció i afavoreix la imaginació i la capacitat creadora, estimula l'habilitat de concentració i la memòria a curt i llarg termini, i desenvolupa el sentit de l'ordre i l'anàlisi, facilita l'aprenentatge i exercita la intel·ligència.

La música com a teràpia s'utilitza en el tractament de malalties com la hipertensió arterial, estats d'ansietat, depressió i estrès, i alteracions del son. També es fa servir en la rehabilitació de trastorns psicòtics, autisme i d'adolescents amb trastorns del comportament. Com que la seva escolta intervé en la producció o inhibició de neurotransmissors en l'organisme, a través d'ella, s'intenta provocar reaccions químiques que millorin, accelerin o afavoreixin l'aprenentatge.