Una lesió és un dels principals enemics del nostre entrenament. Però una bona planificació pot prevenir lesions. De fet, el tipus d'entrenament que fem influeix en la major o menor possibilitat de patir-les. Fins i tot la dieta i el descans influeixen també en la protecció de lesions.

L'ajuda professional davant una lesió és clau

La lesió és tot mal corporal intencionat o no, causat per l'exposició a agents físics com l'energia mecànica, la calor, l'electricitat, agents químics i radiacions ionitzants que interactuen amb el cos en percentatges o quantitats que superen els límits de la tolerància humana.

Classificació d'una lesió esportiva

1. Segons el mecanisme

  • Lesions traumàtiques agudes (extrínseca, intrínseca)
  • Lesions per ús excessiu

2. Segons el temps d'evolució

  • Lesió crònica
  • Lesió aguda

3. Segons l'àrea anatòmica implicada

​4. En relació amb un esport

  • Específica
  • Inespecífica

5. Teixit lesionat

  • Pell
  • Os
  • Cartílag
  • Tendó
  • Lligament
  • Múscul esquelètic
  • Teixit nerviós

Davant d'una lesió entrenar o no entrenar?

Aquest és l'etern dilema... Què és millor parar o continuar entrenant? La resposta dependrà de la gravetat de la lesió i de la possibilitat de realitzar els exercicis sense dolor.

Lesions
Lesions

El primer que cal tenir en compte és que en sentir un dolor que comença a ser habitual, cal acudir al metge perquè realitzi les proves i el diagnòstic pertinents i començar amb un tractament de fisioteràpia. Sense un diagnòstic és molt difícil saber quina lesió hi ha i què s'ha de fer. Actualment en la medicina s'estén a immobilitzar el menys possible ja que tota immobilització afavoreix la recuperació, però també la perduda de funcionalitat dels teixits (moviment articular, força...).

Per tant, és possible continuar entrenant mentre et recuperes d'una lesió si el dolor permet realitzar els exercicis o les variants necessàries per evitar el dolor a la zona lesionada. Per exemple, pot ser que ens molesti l'espatlla en realitzar el press banca inclinat, però en substituir-lo pel press banca horitzontal no.

En algunes lesions lleus podrem introduir canvis i variants d'exercicis que ens permetin continuar entrenant. Mentre que en altres lesions, a causa de la gravetat més gran i la reducció de mobilitat, serà més complicat.

Què fer si es té una extremitat immobilitzada

Quan s'immobilitza una extremitat, l'alternativa que se sol prendre és la d'entrenar les extremitats oposades. Si m'immobilitzen una cama, el normal és entrenar de cintura per a dalt mentre que si m'immobilitzen un braç, el normal és entrenar de cintura per a baix.

Però des de fa temps se sap que en entrenar força en una extremitat, es produeix també un guany en l'extremitat no entrenada (Farthing, 2009). Per tant, podria ser una bona estratègia continuar entrenant malgrat tenir una extremitat immobilitzada. Caldria adaptar també el tipus d'exercicis perquè es puguin realitzar amb l'esmentada lesió.

Quan tinc un turmell lesionat, si no puc fer exercicis de peu amb càrrega, puc utilitzar les màquines de gimnàs. En utilitzar el seient amb suport es poden realitzar exercicis tant de tren superior com inferior amb el turmell lliure de càrrega.

D'altra banda, entrenar al medi aquàtic pot ser una altra solució per evitar impacte i càrrega sobre les articulacions lesionades. I en el cas que la lesió sigui de tipus muscular, hi pot haver certs moviments que no comportin dolor. Es poden fer exercicis de resistència cardiovascular i de força segons els objectius d'entrenament.

Quan tenim una lesió cal cuidar el primer, realitzar tot el possible per afavorir la recuperació i, si es pot, trobar alternatives per entrenar sempre que no hi hagi dolor. La paciència és fonamental per recuperar-se bé i no recaure.