Si prens begudes amb cafeïna amb regularitat, segurament saps que massa cafeïna pot provocar-te nerviosisme. Si beus un segon cafè després del sopar, notaràs com t'afecta el teu estat nerviós a l'hora de provar d'agafar el son sense problemes.

En general, la cafeïna sol ser un element inadequat per a les persones amb ansietat. Això es deu que el poderós estimulant que es troba naturalment als grans de cafè activa l'ansietat en accelerar les funcions corporals.

Símptomes similars a l'ansietat

Els efectes naturals de la cafeïna estimulen una gran quantitat de sensacions, com que el teu cor bategui més ràpidament, el teu cos s'escalfi i la teva freqüència respiratòria augmenti. Tots ells, aspectes que imiten l'ansietat. Psicològicament, és difícil per a la teva ment reconèixer que això no és ansietat perquè se sent igual o de manera molt semblant. La inquietud, el nerviosisme, els mals de cap, la sudoració i l'insomni són signes comuns de l'ansietat provocats també per la cafeïna.

Segons alguns estudis, consumir més de 200 mg de cafeïna (aproximadament la quantitat a només dues tasses de cafè) pot augmentar la probabilitat d'ansietat i atacs de pànic en persones sensibles a ella. És tan poderós que el trastorn d'ansietat induït per la cafeïna és una subclasse al Manual de diagnòstic de trastorns mentals DSM-5 dels Estats Units.

Hombre bebiendo café / Unsplash
Home bevent café / Unsplash

Diferents efectes de la cafeïna

Tanmateix, la cafeïna, que és la substància psicoactiva més consumida al món, no ens afecta tots de la mateixa manera. La raó, en part, és la forma en què el cos està connectat. Algunes persones poden tolerar una mica de cafeïna i d'altres són molt sensibles a ella. És una qüestió principalment genètica. Per exemple, les persones que són sensibles als efectes de la cafeïna poden metabolitzar-la més ràpid que d'altres.

Si ets propens als sentiments d'ansietat després del cafè, el consum regular de cafeïna pot provocar-te un cercle viciós. Potser pateixes un atac d'ansietat, no puguis dormir a la nit a causa de l'ansietat induïda per la cafeïna, sentis molt poca energia al matí, després prenguis cafè per despertar-te i així comenci el cicle una altra vegada.

Un diari per saber si el cafè et provoca ansietat

Per saber si el cafè t'està afectant quant a l'ansietat, es recomana mantenir un diari de l'impacte de la cafeïna durant una setmana. A més de comptar cada tassa de cafè que prenguis, fes un seguiment d'altres fonts de cafeïna que puguis consumir, com els refrescos de cola, la xocolata, les begudes energètiques o alguns snacks. Passada una setmana, elimina tota la cafeïna mentre mantens la resta de la teva dieta i activitats iguals. Habitualment, les persones que pateixen ansietat solen notar una millora en els seus nivells quan duen a terme aquest canvi.

Limitar la cafeïna per reduir els nervis

En tot cas, si veus que la cafeïna que consumis diàriament t'acaba afectant l'ansietat, no tens per què renunciar totalment a ella, sinó que n'hi haurà prou que redueixis la dosi. Al cap i a la fi, el cafè ajuda a afrontar el dia i millora la cognició i el rendiment atlètic de les persones. Rebaixar la dosi sol ser un pas important.

Encara que no existeix un enfocament únic per al consum de cafeïna, els experts suggereixen beure cafè amb moderació per obtenir els presumptes beneficis per a la salut de la beguda, que inclouen un menor risc de malaltia cardiovascular i diabetis tipus 2. Recomanen una o dues tasses de cafè com a màxim al dia, sense edulcorants ni cremes afegides.