El meteorisme és un problema pel qual l'abdomen se sent ple, atapeït i distès, degut en general a un excés de gasos a l'intestí. Tant el meteorisme com la distensió abdominal per gas, els eructes i la flatulència són habituals en una part de la població però no són nocius per a la salut, si bé resulten molestos. En la majoria dels casos, es deuen a una sensibilitat excessiva a quantitats de gas a l'abdomen que en realitat són normals o a l'aerofàgia (empassar-se aire en ingerir els aliments). Per aquesta raó, el pacient amb gasos ha d'intentar disminuir la quantitat d'aire que s'empassa en menjar, evitant parlar acaloradament durant els apats, mastegant els aliments lentament i bevent una quantitat reduïda de líquids mentre menja. Una dieta adequada pot reduir considerablement els gasos, millorant la qualitat de vida del pacient.

Una dieta adequada pot reduir considerablement els gasos

Gasos
Gasos

Però, quins són els aliments prohibits i quins els permesos per combatre els gasos? Aquestes són les recomanacions dels professionals:

Aliments que produeixen gasos:

  • Faves, mongetes, cigrons, llenties i pèsols. Aquests llegums han d'eliminar-se de la dieta o bé reduir el seu consum, tret de si es prenen en puré.
  • Verdures com la col, la coliflor, les cols de Brussel·les, l'enciam, la col de cabdell, les carxofes, els naps, les bledes, el pebrot, el cogombre, els espàrrecs i els espinacs.
  • Cereals, en especial integrals, arròs i pa de farina integral. Malgrat que són beneficiosos per combatre el restrenyiment, no estan indicats en cas de meteorisme o gasos.
  • Hortalisses com les patates, els raves o la ceba crua.
  • Fruites com la pinya, la pruna, el plàtan o les panses.
  • Xocolata.
  • Begudes gasoses, en especial els refrescos de cola i la cervesa.
  • Vi negre.

Aliments que convé reduir:

  • Llet: no es recomana prendre més d'un vas al dia.
  • Iogurt i formatges frescos: el seu consum s'ha de moderar, ja que augmenten la flatulència.
  • Sucre: és aconsellable substituir-lo per sacarina.
  • Pasta: es pot prendre una vegada per setmana, preferiblement sense tomàquet.
  • Préssec, poma, pera, meló, síndria i kiwi: poden prendre's de tant en tant preferentment madures i pelades.
  • Tomàquet, pastanaga i api: és recomanable reduir el seu consum a les amanides.

Aliments permesos:

  • Carns: qualsevol tipus està permès, especialment la de boví, pollastre, lletó i gall dindi.
  • Peix blanc i peix blau, especialment ric en àcids grassos omega-3.
  • Ous passats per aigua, escaldats, durs o en truita francesa.
  • Pa blanc amb moderació: la ració aconsellable és de 150 grams al dia.
  • Sucs de fruites naturals i sense gas.
  • Minestra o panaché de verdures, encara que no pas més d'una vegada per setmana.

Recomanacions generals:

  • Cuina els aliments de forma senzilla. Opta millor pels cuits i rostits que pels fregits i arrebossats.
  • Mastega bé els aliments, ensalivant-los bé abans d'empassar-se'ls.
  • Ingereix poca quantitat de líquid durant els àpats i pren begudes sense gas.
  • Evita beure en porró, càntir, bota o utilitzar palles per xarrupar.
  • No parlis acaloradament mentre menja i evita fer sorolls deglutoris en beure.
  • Evita mastegar xiclet i llepar caramels.
  • No fumis ja que, a més de fer malbé els teus pulmons, s'empassa aire en fer-ho.