L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana un consum d'almenys 400 grams diaris de fruita i de verdura, això són, unes tres peces de fruita diària. D'aquestes, almenys una d'elles es pot ingerir com a suc natural, ja que d'aquesta forma conté menys sucres.

Tanmateix, no tots compleixen aquesta regla. El que pot deure's al temor sobre les suposades calories de determinades fruites i certs rumors sobre si s'engreixen. Hi ha alguns falsos mites sobre les calories de la fruita i els experts ens donen les claus per introduir-les en la nostra dieta.

Els dàtils són la fruita que més calories conté, unes 273 kcal per cada 100 grams, estant el producte sec sense sucre afegit. Malgrat aquesta dada, constitueixen una important font de fibra, ja que aporten el 36 per cent de la quantitat diària recomanada per a un adult.

Els dàtils destaquen en minerals

No destaquen tant per la seva aportació en greixos i proteïnes com en minerals com a magnesi, ferro i potassi, convertint als dàtils en fruites ideals per als hipertensos i eficaços com antioxidants gràcies a la seva alta concentració en seleni. Resulten perfectes per als qui practiquen esport, per al creixement de nens i joves i, fins i tot, per prevenir l'envelliment. Malgrat tots aquests valors nutricionals, alguns especialistes han desaconsellat el seu consum en dietes d'aprimament o per a diabètics.

La papaia, la fruita amb menys calories

D'altra banda, la fruita que menys calories aporta és la papaia, amb només 13 kcal per cada 100 grams. Fet que pot deure's a la seva baixa concentració de sucres, proteïnes i greixos. És un potent antioxidant gràcies al seu alt contingut en vitamina C i A, sense oblidar la seva aportació de potassi i magnesi.

Fruita Papaia
Fruita Papaia

Coincidint amb els beneficis dels dàtils, suposa un aliment favorable en el tractament de la hipertensió, la diabetis i en les seves propietats antienvelliment. Així mateix, algun dels seus compostos no només redueix la glucèmia, sinó que disminueix el colesterol i els triglicèrids, prevenint l'obesitat i contribuint amb la regeneració de les cèl·lules del pàncrees.

Si bé és cert que no ajuda en una baixada del pes corporal, malgrat les seves poques calories, tampoc no l'augmenta i evita la retenció de líquids.

És per això que, després de comprovar que comparant la fruita més calòrica i la menor ambdues resulten tenir beneficis molt similars per a la salut, podem confiar que, malgrat els seus continguts en sucres, la fruita només aporta propietats nutricionals.

Quant a les conjectures sobre que determinada fruita s'engreixa, molts experts ho consideren un mite. Recentment s'ha publicat un estudi on s'observa que la incorporació de fruita o de verdura en la dieta no comporta un augment del pes corporal.