Necessitem estirar per millorar la nostra flexibilitat? La resposta és sí, però depenent de les circumstàncies. Sobre això, els especialistes expliquen que hi ha moments en què les estirades estan contraindicades:

1. Abans d'Entrenar. No hi ha cap evidència científica que sigui beneficiós fer-ho abans de l'entrenament. Fins i tot pot resultar perillós en determinats entrenaments de força. A més, en no tenir el cos actiu, podem lesionar-nos.

2. Darrere d'un entrenament molt intens. La musculatura estarà molt debilitada i si ens excedim estirant podríem lesionar-nos.

Llavors, quan hauríem d'estirar?

1. Per tenir prou flexibilitat per realitzar moviments presents en la nostra vida diària.

2. Per aconseguir l'amplitud necessària per a determinats gestos esportius, com pot ser un colpejament de tennis o una figura d'una gimnasta de rítmica.

Estirades
Estirades

Tipus d'Estirades

Estirades Estàtiques

Posicions mantingudes utilitzant diferents tècniques per millorar la flexibilitat. Mantindrem cada posició durant 15-20 segons realitzant contracció isomètrica, alliberem tensió i de nou mantenim posició sense contracció durant 20-30 segons.

Estirades Dinàmiques

Moviments a través dels quals es passa per posicions que executarem a la pràctica esportiva. Se solen utilitzar més en rendiment però m'agraden perquè els realitzi qualsevol. Un bon moment és abans de la pràctica esportiva. Una altra opció és provar la microgimnàstica.

Cinc exercicis per treballar la flexibilitat

ESQUATS

L'utilitzarem com a exercicis d'estirada dinàmica, sense pes i fent mitja esquat o completa segons la mobilitat de cada persona, encara que recomano completa. Objectiu: aconseguir millorar mobilitat de maluc i la dorsiflexió del turmell.

No hem d'estirar després d'un entrenament gaire intens

PIRAMIDAL-GLUTI

Aquests són músculs que acumulen gran tensió i que de vegades és una cosa complicada estirar. En aquest cas principalment s'estirarà per alleujar tensió.

PECTORAL

Tendim a treballar molt el pectoral al gimnàs, i tendim a forçar l'esquena amb males postures. Això fa que necessitem estirar el pectoral per evitar les conseqüències d'aquests errors i les possibles descompensacions entre el pit i l'esquena. És un exercici molt sempre en aquell al qual donem suport la mà i girem suaument.

CÓRRER AL LLOC

Exercici dinàmic que ens aportarà mobilitat i amplitud de moviment, a més de ser un bon escalfament.

ISQUIOTIBIALS

Amb ajuda d'una banda elàstica (a la part posterior de la cuixa), evitarem que augmenti la pressió de la càpsula articular del genoll que, de fer-ho a terra, donaria lloc a una sèrie de males postures. Amb aquest exercici estirarem tota la zona posterior de la cuixa, i si col·loquem la banda mes a prop doni-la punta dels dits i tirem, també la part posterior de la cama (bessons).

En definitiva, no abusis de les estirades i realitza'ls quan necessitis millorar la flexibilitat per un motiu concret, però mai abans o després d'un gran esforç físic.