Els gossos tenen emocions i són capaços de sentir, per exemple, alegria, ira o fins i tot por. En separar-nos del nostre gos, aquests experimenten el més semblant al que significa trobar a faltar per als éssers humans, però existeix un terme que defineix amb exactitud el que els gossos estableixin realment en aquestes situacions: és l'ansietat per separació.

Això es produeix per una falta de control en la gestió de la separació del propietari i la mascota i pot comportar que l'animal es desestabilitzi emocionalment i que ho manifesti mitjançant plors, udols i fins i tot conductes destructives. Per això és molt important que el propietari actuï a temps a fi d'evitar aquests comportaments.

Els gossos donen algunes de les millors rebudes possibles, sempre esperen amb entusiasme i il·lusió que els seus propietaris tornin a casa i quan arriben, van corrent a llançar-se a la persona per mostrar el seu afecte i el que li han trobat a faltar en la seva absència.

El que diuen els experts

Tanmateix, existeixen estudis que demostren que és poc probable que els gossos puguin trobar a faltar per si mateixos tal com ho fan els éssers humans, sinó que pot ser producte del denominat aprenentatge associatiu. Aquest tipus d'aprenentatge propi dels gossos es basa principalment en les conseqüències dels actes, és a dir, si algun dels seus moviments té una conseqüència negativa, aquests animals associaran l'esmentada acció a una mica dolenta, mentre que, si reben una bona recompensa, el relacionessin amb una cosa bona. D'aquesta manera aprenen i és el propietari el que li ha de proporcionar la informació que necessita.

Segons afirma Stanley Coren, professor de la Universitat de British Columbia i autor del llibre The Wisdom of Dogs: "La vida emocional dels gossos és molt similar a la d'un nen de dos anys o tres anys. Els nens a aquestes edats mostren amor, goig, por, enuig o sorpresa, però no solen mostrar emocions d'un nivell superior com a vergonya".

Hombre abrazando a su perro / Unsplash
Home abraçant el seu gos / Unsplash

Què fer

És important destacar que els gossos amb ansietat per separació pateixen d'un nivell important d'estrès i això, a llarg termini, els pot provocar fins i tot una depressió. Però es poden dur a terme una sèrie de tècniques per impedir-ho, perquè tots els gossos poden aprendre a quedar-se sols i no els té per què ocórrer res emocionalment. És igual la seva edat o raça. Això sí, cal dur a terme un ensinistrament dut a terme o guiat per un especialista i que pot durar diverses setmanes.

Quan un gos està acostumat a ser tot el temps amb el seu propietari s'aconsella començar a acostumar-lo a estar sol en breus períodes de temps dins de casa. Per exemple, se'ls pot deixar uns minuts per començar sols en una habitació amb algun element de distracció. Al principi s'espera poc i després es pot anar allargant els temps perquè es vagin acostumant. El que mai no s'ha de fer és tornar immediatament quan l'animal estigui nerviós o lladrant perquè associarà el seu comportament al retorn.

Finalment, el propietari ha de romandre tranquil i serè, perquè pensi que l'acte de deixar-li una estona sola és una cosa natural i no un esdeveniment extraordinari en el qual se li demostra més afecte del normal. Cal evitar les exageracions emocionals tant en el comiat com en la tornada.