Ha arribat el fred, es diria que per quedar-se, i amb ell, els refredats, refredaments i, pitjor encara, la temuda grip. No és possible evitar el contagi al cent per cent, tret que et tanquis a casa i no deixis entrar ningú: una divertida vida d'ermità..! Però sí que hi ha coses que pots fer per minimitzar les possibilitats de caure en un refredat o una grip.

I, arran de l'anterior, el primer que cal saber és la diferència entre ambdós, refredat i grip. Però abans, el perquè.

grip
 

 

Per què tinc un refredat tots els anys

Hi ha cosa de 200 diferents virus del refredat. I el més probable és que tots ens infectem amb algun una o dues vegades a l'any. El primer símptoma sol ser un coll sec i irritat, seguit de secreció nasal, cansament i pèrdua de gana.

L'explicació que t'encomanis està en el canvi en la nostra pròpia vida. Quan fa fred, les calefaccions s'encenen i es tanquen les finestres. Estem a gust, a la "calor de casa", però precisament aquesta calor, en un ambient tancat, és el perfecte caldo de cultiu perquè el germen que pugui portar un dels presents es dissemini, la qual cosa explica que siguem més propensos a caure infectats a l'hivern.

 

Ambdós virus són molt contagiosos, i es disseminen per l'aire, de manera que l'esternut o la tos d'una persona infectada l'escampen en l'aire d'aquesta habitació tancada i calentona

 

La diferència entre refredat i grip

La grip és una infecció (pel virus influença, o de la grip), del tracte respiratori, i pot afectar cada any fins i tot el 15% de la població. A diferència del refredat (que també és una infecció viral, com hem dit) els símptomes apareixen de sobte i són més greus: febre alta, fatiga extrema i mals de cap i del cos són els més habituals.

Ambdós virus són molt contagiosos, i es disseminen per l'aire, de manera que l'esternut o la tos d'una persona infectada l'escampen en l'aire d'aquesta habitació tancada i calentona. També s'encomanen per les mans, amb la qual cosa rentar-se-les amb regularitat és important.

 

Trucs per evitar refredats i grips

1. Menja cinc peces de fruita o verdura al dia

En menja almenys cinc de diàries i enfortiràs el teu sistema immunitari. Es pot fer especial menció a l'all i a la ceba, que tenen propietats antivirals, antibacterianes i antiinflamatòries. Si no t'agrada l'all en la seva forma natural, hi ha suplements als herbolaris.

2. Mantén-te ben hidratat

Beu molta aigua, especialment si estàs molt temps en aquests espais tancats, calefactats, que parlàvem. No només mantindràs el cos ben hidratat, la qual cosa sempre cal tenir en compte, sinó que t'ajudarà a eliminar toxines.

3. Controla l'alcohol que beus

Limita el seu consum en la mesura possible, la qual cosa també enfortirà el teu sistema immunitari. L'excés d'alcohol pot generar dèficits vitamínics, disminuint la capacitat de l'organisme de lluitar contra les infeccions.

4. Dorm prou

És la manera natural de recarregar les piles, i si et trobes en baixa forma, com abans "de caure", t'ajudarà a recuperar-te de qualsevol infecció.

5. Presa te verda

És una de les fonts més riques d'antioxidants, la qual cosa, de nou, enfortirà el sistema immunitari. Si no t'agrada, encara que no hi ha acord en la comunitat científica, sembla que el te normal pot tenir anàlegs resultats.

6. Troba temps per relaxar-te per combatre les infeccions virals.

Si estàs en una situació d'estrès, seràs més susceptible a les infeccions que causen tos, refredats i grips, de manera que pren-te'l amb calma i mantén-te sa. Recomanem el ioga, o altres tècniques de relaxació per tenir la ment en pau.

7. No et toquis la cara

Amb això previndràs la disseminació dels gèrmens. Com ja hem dit, el virus està també a les mans i pot entrar al cos a través dels ulls, el nas o la boca. Per evitar el risc en la mesura possible, renta't les mans amb certa freqüència, fregant-les amb aigua temperada i sabó durant almenys 15 segons.

8. Mantén-te actiu

Les bondats de l'exercici són ben conegudes i entre elles hi ha l'enfortiment del sistema immunitari. La recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és d'almenys trenta minuts d'exercici tres vegades per setmana.