La inflamació crònica de l'organisme és producte d'una mala alimentació i uns deficients hàbits de vida que poden augmentar el risc que emmalaltim. El que és un mecanisme natural del nostre cos que activa el sistema immunitari i provoca inflamació per protegir-nos d'infeccions, si s'allarga en el temps, es torna contraproduent i pot induir a l'aparició de malalties, com recull aquest estudi dut a terme a Suïssa.

L'alimentació pot ser un factor clau per ajudar a disminuir la inflamació crònica. Aquests són els 7 aliments més antiinflamatoris.

Baies

Les baies són fruites petites atapeïdes de fibra, vitamines i minerals les varietats més comunes dels quals són les maduixes, nabius, gerds i mores. Contenen antioxidants anomenats antocianines que tenen efectes antiinflamatoris que poden reduir el risc de malalties.

Peixos grassos

Els peixos grassos són una gran font de proteïnes i d'àcids grassos omega 3 de cadena afluixa, àcid eicosapentaenoic (EPA) i àcid docosahexaenoic (DHA). L'organisme metabolitza aquests àcids grassos en compostos anomenats resolvines i protectines, que tenen efectes antiinflamatoris ajuden a reduir el risc de patir síndrome metabòlica, malalties cardíaques, diabetis i malalties renals. Els que més quantitat tenen són el salmó, les sardines, l'areng, el verat i les anxoves.

Bandeja de sardinas en aceite / Pixabay
Safata de sardines en oli / Pixabay

Bròcoli

El bròcoli és un aliment extremadament nutritiu. És una verdura crucífera, com la coliflor o les cols de Brussel·les. És ric en sulforafà, un antioxidant que disminueix la inflamació en reduir els nivells de citocines.

Alvocats

Els alvocats són rics en potassi, magnesi, fibra i greixos monoinsaturats saludables per al cor. També contenen carotenoides i tocoferols, ajuden a reduir la inflamació a les cèl·lules de la pell acabades de formar.

Te verd

El consum de te verd està associat amb un risc reduït de malaltia cardíaca, càncer, malaltia d'Alzheimer, obesitat i altres afeccions. Molts dels seus beneficis es deuen a les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries, especialment a una substància anomenada epigalocatequina-3-galat (EGCG), que inhibeix la inflamació en reduir la producció de citocines

Xampinyons

Els xampinyons són molt baixos en calories i rics en seleni, coure i totes les vitamines B. També contenen fenols i altres antioxidants que brinden protecció antiinflamatòria.

Xocolata negra

La xocolata negra està cada vegada més de moda malgrat que el seu sabor sembla que no resulta del tot agradable a gaires persones. Però està atapeït d'antioxidants que ajuden a reduir la inflamació. Els flavanols són responsables dels efectes antiinflamatoris de la xocolata i ajuden a mantenir sanes les cèl·lules endotelials que recobreixen les artèries.