Res no resulta senzill quan es parla de migranya. Són molts els factors que la desencadenen, les variacions individuals o les diferències en la resposta davant dels tractaments proposats. L'exercici físic suau ha estat, tanmateix, una de les recomanacions unànimes en la majoria dels tractaments. Però, és realment l'exercici tan positiu per combatre-la? Una revisió alemanya el posa en dubte, almenys referent a la intensitat dels atacs.

La International Headache Society (IHS) estableix diversos criteris per determinar que una persona pateix migranya. Ha de patir en la seva vida almenys cinc atacs que poden durar de quatre a 72 hores, sense tractament o amb tractament però sense èxit; ha de presentar almenys dues de les següents característiques: migranya unilateral (a un costat del cap), bategant i d'intensitat moderada a aguda; i finalment almenys un dels següents símptomes associats: nàusees, vòmit i molèstia davant del soroll i la llum intensos. Un terç dels pacients amb migranya tenen, a més, canvis neurològics, en la majoria de casos visuals, que es presenten abans de l'episodi de migranya.

 

migraña
 

 

Ambigüitat en les recomanacions

Són moltes les recomanacions que els especialistes donen per millorar els símptomes de la migranya. Els beneficis de l'exercici físic com a part del tractament, malgrat aconsellar-se de forma habitual, ha estat centre de discussions en l'àmbit teòric. El consens internacional assegura que l'exercici pot ajudar a reduir la freqüència, la durada i la intensitat dels atacs. Al contrari, hi ha casos clínics que suggereixen que els episodis d'exercici precipiten aquestes migranyes.

 

L'exercici redueix la intensitat dels atacs de migranya, però no la freqüència ni la seva durada com es creia fins ara

 

Una revisió recent ha recollit ara tots els estudis disponibles i casos clínics que en el seu moment van investigar l'esport de resistència en teràpies de migranya. L'anàlisi, duta a terme per investigadors de la Universitat de Regensburg (Alemanya), conclou que l'exercici redueix, efectivament, la intensitat dels atacs de migranya, però no la freqüència ni la seva durada, tal com asseguraven estudis anteriors. Els resultats s'han publicat a «Headache», la mateixa revista que en anys passats havia publicat nombrosos estudis que asseguraven coses ben diferents.

 

L'esport redueix la intensitat

En l'anàlisi, els investigadors van examinar si les recomanacions d'exercici es basen en dades prou adequades com per fixar els requeriments necessaris d'esport. Curiosament, tots els estudis (vuit investigacions i quatre casos clínics) van incloure programes d'entrenament de resistència aeròbica. La majoria d'estudis no van trobar cap reducció substancial dels atacs de mal de cap o de la durada dels mateixos gràcies a l'exercici continuat. En canvi, sis dels estudis sí que van mostrar una reducció en la intensitat del dolor.

 

Altres tractaments

Ni l'esport ni cap altra teràpia poden suprimir de forma definitiva la migranya. I encara que ara sembla ser que l'esport només redueix la intensitat del dolor, sí que hi ha altres mètodes que ajuden a reduir les freqüències i les durades. Depenent de la intensitat de la migranya, els especialistes recomanen des d'analgèsics simples, com a àcid acetilsalicílic i paracetamol, fins a fàrmacs selectius depenent de la situació concreta de l'afectat.