Qui, en meitat d'una carrera, no ha tingut alguna vegada un dolor punxant a un costat de l'abdomen? Per què hi ha persones que semblen més predisposades a patir aquesta molèstia anomenada flat? Hi ha esports on és més habitual que es produeixi? Les causes del flat, que tan mala estona fa passar durant la pràctica esportiva, encara no estan massa clares. En aquest article es donen algunes respostes i s'indiquen alguns consells que poden ajudar a prevenir el dolor abdominal transitori associat a la pràctica esportiva.

El flat està considerat com una molèstia benigna i autolimitada sense repercussió sobre la salut. La comunitat mèdica descriu el flat com el dolor abdominal transitori vinculat a l'exercici (DAT) que, en ocasions, és tan molest que fa aturar l'activitat esportiva. Aquest dolor agut i punxant és habitual que aparegui a la zona abdominal per sota de les costelles. No obstant això, alguns esportistes indiquen la mateixa malaltia però centrada entre el coll i l'espatlla, en l'àrea de la clavícula. Malgrat ser freqüent en moltes persones i, fins i tot perjudicial per al rendiment de l'esportista d'elit, el flat està considerat com una molèstia benigna i autolimitada.

El flat està considerat com una molèstia benigna i autolimitada sense repercussió sobre la salut

flat
 

Alleujar el flat

Els metges asseguren que el fet de patir flat no sembla que tingui cap repercussió sobre la salut, si l'afectat continua amb l'activitat física, tant les característiques com la intensitat del dolor solen obligar a parar l'exercici. Una vegada sorgeix, l'execució de diferents maniobres, com realitzar una respiració abdominal, fer estiraments del costat dolorós o expulsar l'aire amb els llavis frunzits pot disminuir-lo.

Un estudi dels experts australians DP. Morton i R. Callister, publicat en 'International Journal of Sport Nutrition and Exercice Metabolism', sobre l'efecte de la composició de les begudes ingerides relacionat amb el dolor abdominal transitori també té les seves conclusions: amb l'objectiu d'evitar el flat, els individus susceptibles s'haurien d'abstenir de consumir sucs de fruites i begudes reconstituïdes amb gran contingut en carbohidrats i alta osmolaritat (begudes hipertòniques), poc abans i durant l'entrenament. 

Una revisió de C. Ayán, de la Facultat de Ciències de l'Educació i l'Esport, de la Universitat de Vigo (Pontevedra), publicada a la 'Revista Andalusa de Medicina de l'Esport', resumeix en quatre punts les recomanacions per a qui són més susceptibles de patir flat:

  1. Modificar la pauta respiratòria una vegada apareix: les inspiracions profundes o la respiració abdominal poden disminuir la seva intensitat.
  2. Mobilitzar l'abdomen: fer estiraments de la zona afectada, aplicar pressió amb la mà o augmentar la tensió de la musculatura de l'àrea afectada mitjançant contraccions musculars voluntàries.
  3. Controlar la ingesta de sòlids i líquids abans i durant l'exercici, per poder identificar de forma més fàcil els que amb més freqüència desencadenen un episodi.
  4. Fisioteràpia en els afectats que s'hagi demostrat una correlació entre aquest dolor abdominal i una alteració postural