Els gasos intestinals són una realitat a què, en més ocasions de les desitjades, la ciència no presta potser tota l'atenció que mereixen. Al cap i a la fi, no es tracta només d'elements molestos, sorollosos i de pudor en molts casos, sinó que poden fins i tot convertir-se en un malson per a la salut dels qui els pateixen.

Investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Minnesota van observar la producció de sulfur d'hidrogen al còlon, un gas tòxic al cos que fa olor d'ou podrit, en persones en resposta a intervencions dietètiques basades en carn i vegetals.

El sulfur d'hidrogen

"Encara que el paper del sulfur d'hidrogen ha estat durant molt temps un tema de gran interès en la patogènia de múltiples malalties importants, com la colitis ulcerosa, el càncer de còlon i l'obesitat, les investigacions anteriors no han pogut vincular les dades dietètiques, la caracterització del microbioma i producció real de sulfur d'hidrogen", afirma Alexander Khoruts, gastroenteròleg de la Facultat de Medicina de la Universitat de Minnesota. "Això és el que hem fet aquí".

A partir d'una cohort humana, l'estudi recolza la hipòtesi general que el sulfur d'hidrogen produït per la microbiota intestinal augmenta amb una dieta basada en consum animal. Tanmateix, els resultats també van suggerir l'existència d'entereotipus de microbiomes intestinals que responen de manera diferencial i fins i tot paradoxal a diferents aportacions dietètiques.

Home patint dolor / Unsplash
Home patint dolor / Unsplash

Conclusions de l'estudi

En la majoria dels participants, una dieta basada en vegetals va redundar en una menor producció de sulfur d'hidrogen en comparació amb una dieta basada en animals. Com era d'esperar, una dieta vegetariana conté més fibra, mentre que una dieta basada en consum animal, més proteïnes. Encara que és cert que en algunes persones, les dietes basades en vegetals no van reduir la producció de sulfur d'hidrogen i fins i tot van provocar alguns augments.

Els resultats preliminars van suggerir l'existència de diferents composicions de la microbiota intestinal (enterotipus) que es correlacionen amb la resposta diferencial a la dieta en termes de producció de sulfur d'hidrogen.

"L'estudi va ser consistent amb l'entesa general que la ingesta regular d'aliments que contenen fibra és beneficiosa per a la salut intestinal", assevera el doctor Levi Teigen, investigador de nutrició en la Divisió de Gastroenterologia de la mateixa Facultat de Medicina. "Les anàlisis futures del microbioma intestinal poden ajudar a individualitzar les intervencions nutricionals".