Hi ha diversos estudis, elaborats al llarg de molt temps, que afirmen que cadascun de nosaltres tindrà al voltant de 200 refredats en tota la vida. Molt o poc, el cert és que hi ha persones que emmalalteixen més que d'altres. I que, decididament, hi ha un tercer grup que sembla no caure malalt mai. Sempre estan bé. Quan nosaltres estem vingui a esternudar, moquejant i tossint, ells es mostren simpàtics i sol·lícits amb nosaltres, respirant l'aire fresc de l'hivern, tan divinament. Avui et parlarem sobre per què hi ha persones que no emmalalteixen mai i altres que ho fan més sovint.

 

Algunes persones hereten determinats gens del sistema immunitari que els permet tenir ratlla a certs virus i que fa que no solguin caure malalts gairebé mai

 

Les persones que no emmalalteixen mai tenen algun secret?

No se sap si hi ha algun secret en les persones que no emmalalteixen mai i, si n'hi ha, bé amagat està perquè la ciència no ha donat amb ell. No hi ha cap indici que hi hagi factors, que puguin quantificar-se, als quals atribuir aquest "sempre està sa". Com cada vegada està més clar que els suplements que afirmen reforçar el nivell d'immunització serveixen de més aviat poc.

Algunes persones hereten determinats gens del sistema immunitari que els permet tenir ratlla a certs virus i que fa que no solguin caure malalts gairebé mai. Això no significa que tinguin sistemes immunitaris millors, sinó simplement que responen millor davant aquests virus. És qüestió de diversitat i precisament és diversitat dels sistemes immunitaris és el que ens protegeix com a espècie de la malaltia.

persona sana
 

 

Alguns consells útils si ets una persona que emmalalteix molt

Un estil de vida sa

En qualsevol cas, el que la ciència sí que sap és que hi ha estils de vida sans que fan que no emmalalteixis tant i d'altres no tant. I que els estils de vida sans són d'una ajuda impagable davant la malaltia, davant la lluita contra aquest refredat que té agafat a mitja oficina o que tenen a tota la família amb unes dècimes. Suggerim algunes estratègies que poden ajudar a enfortir el sistema immunitari.

No t'obsessionis amb els gèrmens

En realitat aquest consell no està dirigit a tu, als adults, sinó als teus fills. Si durant el creixement els tens amb cotó fluix, no exposant-los a l'"entorn" més que el necessari... Bé et pots trobar que quan creixin una mica estiguin poc immunitzats. És millor que s'exposin aviat als gèrmens, la qual cosa els anirà immunitzant. Per exemple, podrien ser menys sensibles a algunes al·lèrgies. Això té un nom: "hipòtesi de la higiene", i està recolzat per moltes investigacions: abusar de desinfectants i productes antibacteris, així com evitar tant sí com no cert grau de brutícia, és nociu.

No és que calgui animar els fills a menjar qualsevol cosa dubtós o a rebolcar-se pel carrer; però bo, jugar al carrer sí els ajudarà, com ho farà que facis els ulls grossos amb una mica de brutícia, quan arribin a casa.

L'exercici

La recomanació global de l'OMS (Organització Mundial de la Salut) és fer-ne dos hora i mitja setmanals d'exercici moderat, o sigui mitja hora diària cinc dies a la setmana. L'exercici té molts beneficis.

De nou, nombrosos estudis avalen els avantatges, de cara al sistema immunitari, de l'exercici. Sense parlar de les múltiples altres avantatges que aporta, tant físicament com corporalment. Si vols ser una d'aquestes persones que no sol emmalaltir mai, fer esport i mantenir-te en forma és una cosa que has de tenir en compte sí o sí en la teva rutina diària.

Dormir

La influència del bon son és determinant en el sistema immunitari. Per exemple, un estudi assevera que la probabilitat d'agafar un refredat és quatre vegades i mitja més gran entre els qui dormen cinc hores i mitja que entre els qui ho fan set.

Estrès

Definitivament, l'estrès sembla ser el factor més sòlid en contra del sistema immunitari. Es creu que és degut en part que l'estrès genera l'alliberament d'una hormona, el cortisol, que neutralitza les cèl·lules del sistema immunitari i els envia el missatge que parin de lluitar contra qualsevol agent patogen (un bacteri o un virus) que penetri al teu cos.