El primer desfibril·lador portàtil del món va ser creat l'any 1965 i des d'aleshores, aquest aparell que és capaç de detectar mitjançant sensors una anomalia en el funcionament del cor i els seus batecs i emetre una descàrrega per recuperar la seva funció normal, ha salvat milers de vides a tot el món. Des de la primera màquina, que es va instal·lar en ambulàncies i pesava més de 70 quilos, ha evolucionat molt i en el dia d'avui és normal trobar-ho en diferents espais, des de poliesportius i gimnasos fins a centres comercials.

Què és un desfibril·lador i com utilitzar-lo

Tenint en compte que la mort sobtada és la tercera causa de mort a Europa i que cada 15 minuts, una persona mor a Espanya per aquesta causa, el fet de poder actuar amb rapidesa quan una persona pateix una parada cardiorespiratòria és fonamental i gràcies a les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) i l'ús d'un desfibril·lador es pot aconseguir revertir la situació.

És important saber que el desfibril·lador s'utilitza quan es produeix un problema elèctric al cor que altera el seu funcionament normal i des dels primers minuts causa danys irreversibles, per això és important actuar amb rapidesa. La persona que el pateix sol presentar un batec irregular, accelerat o fins i tot una parada cardiorespiratòria.

Els símptomes comencen amb un dolor al pit, marejos, nàusees, falta d'aire, alteració en el pols o pèrdua de consciència. En aquests casos, és fonamental saber què fer davant d'una situació d'aquestes característiques, ja que, tal com explica la Fundació Espanyola del Cor, la mort sobtada és una mort que no s'espera i no presenta símptomes previs, pot ocórrer en qualsevol moment i lloc.

A Espanya, es poden trobar dos tipus de desfibril·lador, un monitor desfibril·lador que s'utilitza per a finalitats terapèutiques i el DEA (desfibril·lador extern automàtic) o DESA (desfibril·lador extern semiautomàtic que requereix l'ús d'un botó), que analitza el ritme cardíac, identifica les arrítmies i administra la descàrrega. Només el poden utilitzar el personal sanitari i les persones majors d'edat que hagin realitzat un curs de formació sobre això.

Simulacro de uso de desfibrilador / Unsplash
Simulacre d'ús de desfibril·lador / Unsplash

Pas a pas per fer servir un desfibril·lador en cas d'emergència

Aquests són els passos que cal fer en utilitzar un desfibril·lador:

1. Comprovar si la persona està conscient i respira.

2. En cas que no respiri, trucar al 112.

3. Practicar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (de 100 a 120 compressions per minut sobre l'estèrnum).

4. Demanar a una altra persona que localitzi el desfibril·lador més proper.

5. Continuar amb les maniobres de RCP fins que arribi l'ambulància.

Què fa el desfibril·lador

El desfibril·lador aplica de manera brusca i breu un corrent elèctric d'alt voltatge per aturar i revertir les arrítmies cardíaques ràpides i que poden portar a una persona a una parada cardíaca. El xoc elèctric restableix el ritme cardíac normal. L'aparell té uns sensors que analitzen, en primer lloc, el ritme cardíac del pacient. Si el cor del pacient deixa de bategar, el desfibril·lador administra la descàrrega elèctrica a través de la paret toràcica i d'aquesta forma tornar al cor el seu ritme cardíac normal.

Existeix una aplicació anomenada Ariadna que un mapa col·laboratiu de desfibril·ladors a Espanya en el qual qualsevol ciutadà pot ajudar a localitzar-los aprofitant la tecnologia.