Cruiximents. Et sona? Segur que més d'una vegada has patit aquest molest, i paradoxalment agradable, dolor després d'un bon entrenament.
Tornar a entrenar després d'un llarg temps té algunes conseqüències, entre elles es troben els molestos cruiximents o dolor muscular d'aparició tardana (DMAT). Encara que per a alguns suposen un senyal d'esforç i, per tant, els produeix una sensació de satisfacció.
Cruiximents, per què es produeixen?
Existeixen moltes teories sobre el seu origen:
- Acumulació d'àcid làctic. L'àcid làctic produït a causa de la intensitat de l'exercici es cristal·litza i causa molèsties.
- Increment de la temperatura local muscular. A causa de l'augment de la temperatura muscular es produeixen microlesions.
- Microruptures de fibres musculars. El dolor es produeix a causa de microfibres trencades durant la pràctica esportiva.
Gràcies que les ciències de l'esport també avancen, s'han descartat teories com l'acumulació d'àcid làctic. Malgrat tot, hi ha professionals que continuen explicant els cruiximents a través de la teoria dels vidres de lactat, la qual cosa demostra una falta d'actualització.
L'origen dels cruiximents està estretament relacionat amb les microruptures que es produeixen en les fibres musculars. La teoria de l'increment de la temperatura local també està guanyant protagonisme, encara que està pendent de més investigacions per comprovar la seva veracitat.
Quin és el millor remei?
La magnitud dels cruiximents depèn de quant temps ha passat des de l'última vegada que vas realitzar exercici físic. I també de la intensitat de la sessió: a més intensitat més molèsties es produeixen i més temps tardaran a desaparèixer.
El pic de dolor màxim dels cruiximents pot aparèixer, fins i tot, a les 48 hores, per tant és habitual que durin entre 2 i 4 dies, no més. El millor per evitar-les és realitzar exercici físic regularment, ja que si estem molt temps inactius tornaran a aparèixer.
Fer exercici regularment, la clau
Tanmateix, de vegades és inevitable, i fins i tot necessari, fer una aturada. O després d'haver patit alguna lesió (no et perdis les millors maneres de recuperar-se de les lesions més comunes). Per això, aquí tens alguns consells per tornar a entrenar i que puguis caminar l'endemà:
- Després de cada sessió dedica un temps a baixar les pulsacions lentament, la qual cosa es denomina tornada a la calma. Finalitza les sessions amb uns exercicis d'estirades.
- Realitzar exercici aeròbic de baixa intensitat o LISS (perfecte per perdre pes).
- Hidrata't i menja correctament, el cos es repara a través de l'alimentació.
- Una dutxa després d'entrenar, els banys d'aigua freda acceleren la recuperació muscular, però que no aquest massa gelada.
- Automassatge miofascial amb FoamRoller.
A partir d'ara, els cruiximents mai no seran una excusa per no entrenar. I per aconseguir els teus objectius, recorda que sempre serà més fàcil amb l'ajuda d'un bon entrenador personal. Estima't a tu mateix i lluita per arribar les teves metes!