Avui dia, malgrat que la llet de vaca és una de les més consumides mundialment, cada vegada són més les persones que opten pel consum de llets vegetals a causa de les seves propietats i als avantatges que aquestes poden aportar per a la salut. El consum de llet de vaca porta associats una sèrie d'inconvenients, tals com difícil digestió, mucositats, intolerància a la lactosa i problemes digestius entre altres, que poden ser fàcilment evitats substituint aquesta llet per les llets vegetals.

Existeixen diferents tipus de llets vegetals

Existeixen diferents tipus de llets vegetals, depenent de la seva procedència. D'una banda, podem trobar aquelles que provenen dels cereals, com l'arròs, civada, espelta o ordi, que es caracteritzen, pel seu alt contingut en fibra, vitamines i minerals.

Llet de civada
Llet de civada

D'altra banda, hi ha llets vegetals derivades de la fruita seca com ametlles, aixamfranis, sèsam o nous. Aquestes són molt nutritives i completes i són font d'àcids grassos de qualitat i calci. Finalment, es troben llets vegetals procedents dels llegums, com és el cas de la llet de soja, amb un alt contingut en proteïnes d'alta qualitat.

Descrivim les propietats de la llet de civada, una de les que hem volgut conèixer en detall:

  • El seu alt contingut en fibra enforteix el sistema digestiu. El consum d'aquesta beguda ajuda a disminuir el risc de diabetis, colesterol i greix corporal (ja que la civada s'infla a l'intestí causant sensació de sacietat ajudant a controlar el pes).
  • Està comprovat que, a més de no engreixar-se, la civada és un dels cereals la distribució dels quals en macronutrients és òptima, per ser excel·lent font de carbohidrats capaç de subministrar energia al cos, igual com altres cereals, encara que és més rica en proteïnes que l'arròs, el blat, el blat de moro o l'ordi.
  • Té quantitat de greixos no saturats i àcids grassos essencials, com al linoleic (el qual no produeix el nostre cos però necessitem ingerir) i vitamines antioxidants com la vitamina E. Pocs coneixen que a més del seu alt contingut en fibra (igual com altres cereals) posseeix uns segments exclusius en grans quantitats anomenats betaglucans.
  • Aquestes molècules presenten un gran nombre de funcions biològiques beneficioses per a l'organisme sent la més important la seva capacitat per disminuir el colesterol i els àcids biliars de l'intestí, absorbint-los i evitant que els compostos nocius passin a l'organisme, ajudant a eliminar-los de forma natural.

Com veus, són molts els beneficis de la llet de civada i molt importants. Pots incorporar-la als teus batuts, en prendre amb cafè, o en multitud de receptes que podràs trobar.