La fibra és un tipus de carbohidrat que es troba als aliments que deriven de les plantes i que juga un paper important en la digestió i a l'absorció de nutrients per part de l'organisme. Durant anys s'ha estudiat la seva funció i existeixen nombroses investigacions que demostren els seus beneficis per a la prevenció de malalties.

Un estudi recent dut a terme per experts de l'Escola de Salut Pública Mailman de la Universitat de Colúmbia ha avaluat si la ingesta de fibra dietètica estava associada amb una disminució de la inflamació en adults grans i si la fibra estava inversament relacionada amb la malaltia cardiovascular. Els resultats van mostrar que la fibra total, i més específicament la fibra de cereals, però no la fibra de fruites o vegetals, s'associa consistentment amb una menor inflamació i una menor incidència de malalties cardiovasculars.

Civada

La investigació inclou dades d'un ampli grup de persones grans, amb dades sobre la ingesta dietètica, la inflamació i la incidència de malalties cardiovasculars. En total van participar 4.125 adults, els qui van rebre un qüestionari de freqüència d'aliments i als quals se'ls va realitzar un seguiment per comprovar si havien patit algun episodi tipus accident cerebrovascular, infart de miocardi i mort cardiovascular aterosclerótica, des de 1989 fins al juny de 2015. A més, es van avaluar mostres de sang per detectar marcadors d'inflamació.

"Una ingesta de fibra dietètica més gran s'associa amb un menor risc de malaltia cardiovascular", expliquen els experts. "Amb els resultats d'aquest estudi, ara estem aprenent que un tipus particular de fibra dietètica, la fibra de cereal, però no la fibra de fruites o vegetals, es va associar amb una menor inflamació".

Encara que hi ha dades que suggereixen que la fibra en general podria tenir efectes antiinflamatoris en millorar la funció intestinal, modificar la dieta i la sacietat (per exemple, reduir la ingesta de greix i energia total) i millorar el metabolisme del perfil de lípids i glucosa, per què la fibra de cereals i no la de vegetals? El cert és que no està clar, per la qual cosa els experts necessiten continuar investigant. A més, creuen que hi ha d'haver altres factors a més de la inflamació que puguin exercir un paper més important en la reducció dels accidents cardiovasculars associada amb la fibra de cereals. S'hauran d'avaluar en futures intervencions de poblacions específiques.