A ningú no li agrada que li menteixin, però sent realistes, tots, en algun moment de la nostra vida, hem mentit. Una investigació que va concloure que les persones mentim entre 10 i 200 vegades al dia, ja que moltes vegades diem només parteix de la veritat. Som éssers socials, i solem adaptar moltes frases al que es considera socialment acceptable.
A més, segons estudis de la facultat de Psicologia de la Universitat de Massachusetts, diem entre dos i tres mentides en els 10 primers minuts d'una conversa amb algú que coneixem des de fa poc. La mentida ocorre moltes vegades per protegir la nostra pròpia autoestima.
Diverses mentides perilloses que ens diem diàriament
Les persones solem autoenganyar-nos moltes vegades per mantenir la nostra autoestima intacta. Però, quines són les mentides que diem amb més freqüència en el nostre dia a dia?
Som éssers socials, i solem adaptar moltes frases al que es considera socialment acceptable.

1. Demà ho deixo
Aquesta frase sol aplicar-se moltes vegades, per exemple, quan una persona és fumadora i sap quines són les conseqüències negatives per a la seva salut. Els fumadors, malgrat saber que fumar els perjudica, continuen fent-ho. El cas dels fumadors és un exemple clàssic de dissonància cognitiva, una teoria molt estudiada que es defineix com l'ansietat, tensió o incomoditat que una persona experimenta quan les seves creences i actituds entren en conflicte amb els seus comportaments. Aquesta ansietat provoca que la persona s'autoenganyi per reduir el malestar.
2. Demà començo
El "començo demà" és tot un clàssic d'aquelles persones que tenen l'hàbit de postergar sense cap justificació vàlida les seves tasques o activitats. És el que es coneix com a procrastinació, i és més comú del que sembla. De fet, una enquesta duta a terme a 1347 subjectes va demostrar que un de cada quatre tenia una forta tendència a ajornar.
3. La vida és de color de rosa (fals optimisme)
L'optimisme pot ser una gran virtut a l'hora de viure una vida feliç i plena, perquè els individus optimistes veuen el costat bo de la vida i el positiu, en comptes de recrear-se amb el negatiu. Les persones optimistes solen no comparar-se amb els altres, són realistes, saben automotivar-se, gaudeixen del present, saben el que volen, tenen una autoconfiança alta, passen de les crítiques, tenen el control de la seva vida i són sinceres amb si mateixes.
Però això no té a veure res amb el fals optimisme, que és fer-se veure ser una persona optimista i creure que la vida és de color de rosa. El fals optimisme és una màscara que fa que no hàgim de reflexionar sobre la vida i evitem prendre decisions compromeses. Els falsos optimistes no són sincers amb si mateixos, no tenen el control de la seva vida i tampoc no són realistes.
4. Voler és poder
"Voler és poder" és una excel·lent frase motivadora, que pot ajudar moltes persones a aconseguir els seus objectius. Però aquesta frase no ha de ser feta servir al peu de la lletra, perquè no sempre és cert que es pugui tenir tot el que es vulgui ni arribar on un vol. Quan ens posem metes i objectius, han de ser realistes, altrament, poden portar-nos a la frustració i el malestar.