L'artrosi és una degeneració de les articulacions que afecta més a les persones grans i a les dones. Segons l'"Estudi de la Prevalença de Malalties Reumàtiques de la Població Espanyola", afecta el 10% dels ciutadans del nostre país al genoll i el 6,2% a la mà. Les tres causes principals són la genètica, la sobrecàrrega de les estructures i l'edat. En aquest article expliquem les diferències entre artritis i artrosi a més de factors causals.

Més comú en dones que en homes

El desgast de les articulacions del cos, l'artrosi, és una malaltia comuna que augmenta amb l'edat i de dos a tres vegades més habitual entre les dones que entre els homes, encara que es desconeix el motiu. Segons un últim estudi epidemiològic elaborat, l'EPISER (Estudi de la Prevalença de Malalties Reumàtiques de la Població Espanyola), l'artrosi és una malaltia molt freqüent, que afecta el 10,2% dels ciutadans en l'articulació del genoll i el 6,2% en la de les mans, entre les altres.

Artrosi
Artrosi

L'artrosi no és artritis

L'artrosi és una degeneració de les estructures de les articulacions, que tenen moviment, i és diferent a l'artritis reumatoide, una malaltia que es caracteritza per la inflamació d'aquestes estructures. Uns anys enrere es considerava que, en l'artrosi, l'estructura que es degenerava era el cartílag; tanmateix, ara se sap que és la malaltia de tota l'articulació: afecta el cartílag, els lligaments, l'os subcondral, la càpsula articular i la membrana sinovial.

Ocorre el mateix que en el cas d'una insuficiència renal o cardíaca: no falla una única part del ronyó o del cor, sinó l'òrgan sencer.

Les causes principals d'artrosi

Les tres causes principals de l'artrosi són la genètica, la sobrecàrrega de les estructures i l'edat, tal com hem assenyalat anteriorment. La qualitat d'estructures com el cartílag i l'os està marcada genèticament, de la mateixa forma que hi ha persones que tenen la pell pitjor i tendeixen a fer arrugues.

El pas del temps i l'edat influeixen també en les articulacions, així com les sobrecàrregues a què se sotmeten, ja sigui per sobrepès o obesitat, males postures en el treball, mala alineació de les articulacions, tenir les cames sancalloses o escoliosi.

D'aquests tres factors, no podem influir ni en la qualitat de les estructures, deguda a la genètica, ni en el temps, sinó només en la correcció de la sobrecàrrega. I el tractament per fer-ho és farmacològic i no farmacològic, segons afirmen alguns especialistes en aquest terreny.