Si t'has fixat com a objectiu menjar bé a la tardor i no vols que la teva resolució caigui en sac foradat, ets al lloc i el lloc adequat. Per què? Perquè en les pròximes línies t'explicarem quins aliments rics i saludables són a més de temporada. No te'l perdis perquè tenim una sorpresa per a tu. Molts d'aquests aliments estan associats a dits del refranyer popular. Anem allà.

Menjar bé a la tardor amb aquests aliments

Carbassa

Comencem per la carbassa, sens dubte un dels aliments més coneguts d'aquesta època de l'any. Si vols menjar bé a la tardor assegura't de tenir sempre a mà carbasses. Entre els seus atributs figura el ser bones per a les nostres defenses, gràcies a la seva elevada quantitat de beta-carotè que el nostre cos transforma en vitamina A per enfortir el nostre sistema immune.

Perquè vegis... Tota la vida plorant quan ens donen carbassa i resulta que ens estan fent un favor! Per cert: vols saber d'on ve aquesta expressió? Doncs ni més ni menys que dels temps d'Alejandro Magno. El que avui aconsellem per menjar bé a la tardor resulta que s'associava llavors amb propietats anihiladores de la lívid sent per tant indispensable per combatre les aventures amoroses. Amb els anys els monjos van mantenir aquella tradició, assegurant que menjar les seves llavors ajudava a complir el vot de castedat. Per a gustos...!

carbassa
 

Granada

Més coses. Si hi ha una fruita que en aquest període destaqui per aconseguir el propòsit de menjar bé a la tardor aquesta és la magrana. I és que és un dels millors antioxidants naturals que existeixen, tres vegades més potent que el te verd.

Rica en vitamines A, B i C, en potassi, fibra, flavonoides, tanins i uns quants àcids i "enols", la magrana és bona per combatre la febre, els dolors de coll, les infeccions d'orelles, per lluitar contra el colesterol i millorar la circulació sanguínia.

Vols un consell? No et desprenguis de la seva pell exterior ni de les seves cel·les internes, perquè en elles es troba un altre dels seus meravellosos tresors: altes quantitats d'Omega 5.

A més de per menjar bé a la tardor, la magrana és bona per augmentar la teva cultura general si és que no sabies que aquesta fruita és protagonista a l'escut del nostre país –únic cas a tot el món-, és també símbol de fertilitat des dels temps dels egipcis fins als nostres dies si viatgem a Orient, és un dels bonsais més apreciats pels japonesos i es torna rosa davant de solucions àcides i verd davant de solucions bàsiques. Increïble, no?

Els bolets

Bé, fins aquí? Ja que seguim! I ho fem amb una endevinalla... "Tinc barret, però no tinc cap, tinc peu, però no tinc sabata, qui soc?" Un altre dels clàssics per menjar bé a la tardor: els bolets.

Baixos en hidrats de carboni i greixos, i rics en fibra, sals minerals, fòsfor, potassi, ferro, sodi i oligoelements, els bolets ajuden els nostres teixits, al nostre sistema nerviós, a aprimar-se i a combatre l'anèmia.

 

Si t'has fixat com a objectiu menjar bé a la tardor i no vols que la teva resolució caigui en sac foradat, ets al lloc i el lloc adequat

Les castanyes

Clar! Com anava a faltar al llistat dels aliments per menjar bé a la tardor les famoses castanyes? De cap manera! La tardor no seria el mateix sense la seva inconfusible olor quan estan rostides.

Amb 190 kcal per 100 grams, ja siguin cuites, rostides o crues, les castanyes constitueixen una important font de fibra, hidrats de carboni, diverses vitamines del grup B, potassi i ferro. Per tot això són molt recomanables per a estats de debilitat, esgotament i per als esportistes.

Camina que no hi ha els esmentats castellans relacionats amb aquest fruit: "no em donis la castanya", "em cauen 40 castanyes", "quina patacada", "el va tombar d'una castanya", "quina castanya et vas agafar dissabte", "em va treure les castanyes del fuego"… se t'ocorre algun més?

castañas
 

Espinacs

I si les castanyes no podien ser absents... tampoc no ho poden estar els espinacs. Si vols menjar bé a la tardor pensa a integrar als teus menús setmanals aquest aliment extremadament ric en aigua, amb pocs greixos i hidrats de carboni i molta fibra, vitamines i sals minerals.

Recordes a Popeye, veritat? Aquell mariner fort de la pipa a la boca. Ja que l'assumpte de la seva força i els pots d'espinacs té la seva gràcia, veuràs. Quan va acabar la Segona Guerra Mundial hi havia tantes persones amb anèmia als Estats Units que el govern va buscar una solució duent a terme nombrosos estudis sobre diferents aliments. En un d'ells el pobre "escrivà" va oblidar posar una coma atribuint-li a 100 grams d'espinacs 17 mg. de ferro, en lloc dels 1,7 que en realitat contenen (i que ja són!).

Kiwis

Més coses? Haver-n'hi n'hi ha per menjar bé a la tardor. Pensem ara en els kiwis. Sabies que aquest aliment va néixer a la Xina, en els pendents de l'Himàlaia, fruit d'una planta enfiladissa que pot superar els nou metres d'altura?

El cert és que allà no va tenir massa èxit i va viatjar a Anglaterra amb similar resultat, fins que el 1904 va ser exportat a Nova Zelanda com a planta ornamental on aviat van donar compte dels seus fruits, gaudint de tant prestigi i estima que li van atorgar el nom comú de l'au no voladora, emblema nacional, del mateix nom: sí, sí, kiwi.

Amb gairebé el doble de vitamina C que els seus cosins, taronges i llimones, el kiwi és ideal per menjar bé a la tardor perquè és molt ric en fibra i antioxidants, el que retarda l'envelliment dels teixits, reforça el sistema immunitari i ajuda la recuperació de lesions òssies i cartilaginoses. A més, redueix l'estrès i la retenció de líquids, combat el restrenyiment i l'anèmia, protegeix dels rajos de sol i millora la digestió i la circulació sanguínia. Qui en dona més?

El caqui

No es tracta de comparar, però sens dubte el caqui és una altra fruita perfecta per menjar bé a la tardor. El seu inconfusible sabor dolç el fa portador d'un elevat percentatge d'hidrats de carboni en relació amb altres fruites -un 16%- però també és molt ric en fibres, betacarotens, vitamines A, B i C i minerals com el potassi.

Tot això ho converteix en una fruita ideal per cuidar la pell, combatre els quilos de més, el restrenyiment, el colesterol i la hipertensió. Està especialment indicat per a persones grans, esportistes i dones embarassades, atesa la seva alta aportació energètica.

El seu nom original era Diospyros que prové del grec i significa "fruit diví." Però sabies que també rep el nom de "palosanto" perquè el seu millor moment de maduració és al voltant de la festivitat de Tots Sants?

Porro

Ja gairebé estem acabant, però no podem fer-ho sense abans esmentar el porro. T'has fixat alguna vegada en què l'escut de Gal·les està envoltat de porros? Igual que nosaltres tenim una magrana, ells tenen porros. Explica la llegenda que en la batalla d'Heathfield, que va enfrontar a gal·lesos i saxons, el sant del lloc li va dir al rei dels gals: 'Posa un porro al teu cap i venceràs'.

I així va ser. Els gals van lligar porros als seus cascos per poder distingir-se dels invasors i van vèncer. En honor al seu sant i a aquesta astuta maniobra, avui hi ha porros en la seva heràldica.

Guerres a part, el porro és ric en aigua, fibra, àcid fòlic, carotens i potassi. Ajuda a combatre infeccions i inflamacions, és diürètic, afavoreix el trànsit intestinal i la circulació sanguínia, i redueix el colesterol i els triglicèrids. Has provat alguna vegada de substituir la ceba de les amanides per aquesta hortalissa? No deixis de fer-ho!

 

I fins aquí arriba el nostre repàs vegetal per menjar bé a la tardor. T'ha agradat? Recorda que la naturalesa ens dona el que necessitem en cada moment, així que fes-lo cas i consumeix productes de temporada. Feliç tardor!