Beure més alcohol del recomanat augmenta el risc de patir malalties tals com l'alcoholisme, la hipertensió arterial, l'obesitat, l'accident cerebrovascular, el càncer de mama, el suïcidi i els accidents de trànsit o domèstics.

A més, no és possible predir en quines persones l'alcoholisme es convertirà en un problema. Tenint en compte aquests i altres riscos, l'American Heart Association o AHA (Associació Americana del Cor) adverteix a la població que no comenci a beure... si és que encara no consumeixen alcohol. Consulta en qualsevol cas el teu metge sobre els beneficis i riscos de consumir alcohol amb moderació.

Molts estudis per veure els efectes de l'alcohol en l'organisme

Alcohol
Alcohol

Quins són els riscos cardiovasculars associats al consum d'alcohol?

  • Beure massa alcohol pot elevar els nivells d'alguns greixos a la sang, com és el cas dels triglicèrids.
  • També pot conduir a la hipertensió arterial, insuficiència cardíaca i a les derivades d'un augment de la ingesta de calories: obesitat i un risc més gran de desenvolupar diabetis.
  • El consum excessiu d'alcohol i la beguda compulsiva pot conduir a un vessament cerebral. Altres problemes greus inclouen la síndrome d'alcoholisme fetal, la miocardiopatia, les arrítmies cardíaques i la mort sobtada cardíaca.

Quina relació existeix entre el vi negre i les malalties cardíaques?

Durant les últimes dècades, s'han publicat diversos estudis a prestigioses revistes científiques sobre com el consum d'alcohol pot estar associat amb una menor mortalitat per malalties del cor en algunes poblacions.

Alguns investigadors han suggerit que el benefici pot ser a causa del vi, especialment el vi negre. D'altres estan estudiant els beneficis potencials dels components al vi negre, com els flavonoides i altres antioxidants en la reducció del risc de malalties del cor. Alguns d'aquests components es poden trobar en altres aliments com el raïm o suc de raïm vermell. La vinculació trobada en molts d'aquests estudis pot deure's a altres factors relacionats amb l'estil de vida en lloc d'al consum d'alcohol. Tals factors poden ser la dieta rica en fruites i verdures, i inferior en greixos saturats i l'activitat física.

Els potencials beneficis es deuen al vi o a altres begudes alcohòliques?

Actualment, s'estan realitzant investigacions per esbrinar quins són els beneficis aparents de beure vi o alcohol en algunes poblacions. Aquestes poden deure's al paper dels antioxidants, a un augment en el colesterol HDL ("bo") o a propietats anticoagulants. Els assajos clínics d'altres antioxidants, com la vitamina E, no han mostrat cap efecte cardioprotector.

A més, fins i tot si únicament fossin de protecció antioxidant, aquests es poden obtenir de moltes fruites i verdures, incloent el suc o nèctar de raïm vermell.