Aquest dimarts, 17 de gener, dues de les principals organitzacions del sector del taxi de Barcelona, Élite Taxi i el Sindicat del Taxi de Catalunya (Stac), han convocat una mobilització que consistirà en una marxa lenta al llarg del matí des de la plaça d’Espanya fins al parc de la Ciutadella travessant el centre de Barcelona, on demanaran reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Territori, Juli Fernández, als que demanaran que es mantinguin les tarifes regulades davant l’intent d’empreses com Free Now de cobrar sobrecàrrecs no previstos en la normativa.

Com a resposta, l’Associació Professional de Mobilitat (Movea), que aglutina conductors de VTC (Vehicles de Transport amb Conductor), ha assenyalat aquest dilluns que mentre duri la mobilització els seus associats oferiran viatges de franc, una iniciativa de contraprogramació a la que ja s’ha sumat Bolt, una de les empreses que ofereix serveis de VTC. Segons un comunicat de Movea donat a conèixer aquest dilluns, l’oferiment de viatges gratuïts serà una “iniciativa pacífica de protesta” en reacció a la “situació límit a la que els porta l’entrada en vigor de la regulació catalana”, que, asseguren, “condemna a la desaparició de milers de treballadors i operadors”.

Per la seva banda, Bolt s’ha sumat a la iniciativa assenyalant que amb la situació que es viu a Barcelona “els principals afectats són els ciutadans que veuen vulnerats els seus drets d’una mobilitat urbana segura i de qualitat”, segons declaracions del director de VTCs i Taxis de Bolt, Daniel José Georges, que ha afegit que la gratuïtat dels viatges servirà per “cobrir les necessitats de tots els usuaris que requereixen desplaçaments i demostra que les VTC són una peça essencial en la mobilitat”. Eduardo Martín, president de Movea, ha afegit que "les autoritats s’han entossudit a enfrontar dos sectors, els taxis i les VTC, que poden i han de conviure pacíficament”.

Marxa lenta

La marxa lenta convocada pels taxistes finalitzarà al Parlament, on tenen previst reunir-se amb Aragonés i Fernández, però, segons ha assenyalat el portaveu d’Elite Taxi, Tito Álvarez, encara no tenen resposta de si seran rebuts o no, i ha apuntat que si no els rep ningú al Parlament, serà “la gota que farà vessar el got” i ha apuntat que es podria arribar a una aturada del sector del taxi si no tenen resposta. “Estem a hores d’anar al Parlament i encara no tenim resposta de si ens rebrà algú al Parlament”, ha lamentat Álvarez. La marxa lenta està convocada a partir de les 10:30 del matí i farà el següent recorregut: Gran Via, carrers Balmes i Pelai, plaça Catalunya, carrer Fontanella, Via Laietana (un coll d’ampolla a causa de les obres), avinguda del Marquès d’Argentera i els passeigs Picasso i Pujades.